Retragerea SUA din Irak, o opţiune tot mai tentantă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Dacă violenţele nu încetează...

Retragerea SUA din Irak, o opţiune tot mai tentantă

Externe 10 August 2007 / 00:00 493 accesări

O retragere a trupelor americane din Irak va fi tot mai tentantă, dacă violenţele nu vor scădea drastic în intensitate, apreciază un studiu finanţat de aviaţia americană şi realizat de RAND Corporation. “Nu sîntem optimişti în ceea ce priveşte un succes pe termen scurt”, apreciază, în acest studiu, specialiştii centrului de cercetare. “Dacă numărul irakienilor care mor de moarte violentă nu va scădea pînă la sfîrşitul verii, presiunile politice asupra SUA pentru retragerea trupelor ar putea deveni de nestăvilit”, adaugă ei.

Armata americană afirmă că desfăşurarea de trupe suplimentare de la începutul anului, în Irak, a dus la reducerea violenţelor. Cu toate acestea, statisticile efectuate de trei ministere irakiene arată că numărul morţilor din rîndul civililor a crescut la 1.652 în iulie, cu mai mult de o treime faţă de luna iunie şi cu puţin mai mult decît în februarie. Potrivit lui Olga Oliker, principalul autor al studiului intitulat “Opţiuni pentru Irak: o reexaminare”, nivelul actual al violenţelor din această ţară indică faptul că strategia de trimitere de trupe suplimentare nu este eficientă. “Violenţele rămîn la un nivel inacceptabil”, a afirmat Oliker într-un interviu telefonic. Împreună cu alte cinci persoane, ea a petrecut mai mult de un an în Irak, pentru a efectua studiul.

Printre opţiunile luate în calcul se numără utilizarea unei forţe zdrobitoare pentru impunerea ordinii, divizarea ţării după criterii etnice, alegerea şi susţinerea unui cîştigător într-un război civil sau, pur şi simplu, retragerea din Irak, permiţînd afirmarea unui cîştigător al conflictului. Autorii raportului au ajuns la concluzia că aceste opţiuni au puţine şanse de a fi aplicate sau puţine şanse de succes. Ei consideră că prezenţa americană în Irak nu trebuie să se prelungească pe o perioadă nedeterminată şi că guvernul trebuie să se pregătească să gestioneze repercusiunile unei retrageri şi ale continuării conflictului din Irak, înainte chiar de a fi decis această retragere. “Retragerea trebuie efectuată fără grabă”, apreciază raportul. Washingtonul trebuie să transfere autorităţilor irakiene instalaţiile abandonate, să furnizeze ajutor ţărilor vecine pentru a face faţă afluxului de refugiaţi, să-i ajute să emigreze pe irakienii care au colaborat cu americanii.

Un alt specialist pe probleme militare, Anthony Cordesman, de la Centrul de Studii Strategice şi Internaţionale (CSIS), a publicat, săptămîna aceasta, un raport în care se arată la fel de sceptic cu privire la recentele succese pe care şi le atribuie administraţia americană. El face referire la o recentă călătorie în Irak, la care au participat şi doi experţi de la Brookings Institution, care au conchis că o parte a strategiei de suplimentare a numărului de militari dă roade. Comentariile lor au fost subliniate de Casa Albă şi republicanii din Congres. “De fapt, noua strategie a preşedintelui Bush, anunţată în ianuarie, a fost un eşec în numeroase privinţe, în raport cu planul original”, scrie Cordesman. El subliniază în special faptul că guvernul irakian nu a reuşit încă să dea un imbold reconcilierii în ţară. În opinia sa, multe dintre progresele înregistrate nu sînt rezultatul acestei strategii, ci se datorează mai mult şansei, cum ar fi, de exemplu, faptul că unele triburi sunnite din provincia al-Anbar s-au întors împotriva al-Qaida.

Între timp, în timp ce specialiştii se gîndesc cum să scape americanii basma curată din Irak, duşmanul SUA în regiune, Iranul, a încheiat un acord petrolier cu Irakul. Teheranul şi Bagdadul vor semna, în următoarele zile, un acord pentru construirea unei conducte care va transporta petrolul de la exploatările din sudul Irakului la rafinăriile din Iran, a declarat joi un înalt oficial iranian. Bagdadul a anunţat în luna mai că a ajuns la un acord pentru a începe discuţiile cu Teheranul pentru construirea unei conducte care va transporta zilnic 200.000 de barili de petrol irakian către Iran.

Taguri articol


12