Retragerea trupelor americane din Afganistan în 2011 va fi limitată

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Retragerea trupelor americane din Afganistan în 2011 va fi limitată

Externe 03 August 2010 / 00:00 363 accesări

Consilierul pentru probleme tribale al preşedintelui afgan, Hamid Karzai, a fost rănit, ieri, în explozia unei bombe, la Jalalabad, în estul Afganistanului. Potrivit lui Ahmad Zia Abdulzai, purtătorul de cuvânt al guvernoratului din Nangarhar, au fost răniţi consilierul preşedintelui Karzai, un şef de trib, care se afla împreună cu acesta, dar şi cinci civili. Consilier prezidenţial de patru ani, Sabawoon este fostul şef al departamentului de informaţii din cadrul Hezb-e-Islami din Gulbuddin Hekmatyar, principala grupare armată a rezistenţei afgane faţă de trupele sovietice, în anii \'80. Cu fiecare incident violent înregistrat în Afganistan scad aparent şi pretenţiile americane referitoare la retragerea efectivelor SUA. Secretarul american al Apărării, Robert Gates, a declarat că numeroşi militari americani vor rămâne în Afganistan după începerea retragerii trupelor, prevăzută pentru iulie 2011, calificând replierea americană drept limitată. Pe teren, trupele americane ţin piept cu greu insurgenţilor. Luna iulie a acestui an a fost cea mai sângeroasă pentru trupele americane, de la începerea războiului la sfârşitul anului 2001, cu 66 de decese înregistrate.

În timpul unei emisiuni duminicale, secretarul american al Apărării a respins informaţiile conţinute în documentele publicate în această săptămână de site-ul WikiLeaks, potrivit cărora luptătorii Taliban folosesc rachete sol-aer Stinger, de fabricaţie americană. Potrivit documentelor difuzate de WikiLeaks, talibanii s-ar folosi de astfel de rachete. Însă, de la începutul conflictului, niciun avion militar american nu ar fi fost doborât de un Stinger. În timpul Jihadului împotriva ocupaţiei sovietice în Afganistan (1979-89), SUA au furnizat, începând din 1985, mai multe sute de rachete Stinger mujahedinilor afgani, schimbând semnificativ echilibrul militar din această ţară. Totodată, Robert Gates, a lăudat activitatea Pakistanului împotriva insurgenţilor Taliban, după ce site-ul WikiLeaks a denunţat cooperarea serviciilor secrete pakistaneze cu mediile islamiste.

În pofida acestor dificultăţi, secretarul american al Apărării a apreciat progresele făcute de coaliţia internaţională în lupta sa împotriva miliţiilor Taliban. Potrivit acestuia, insurgenţii nu vor putea aştepta plecarea trupelor americane pentru a duce o ofensivă de mare anvergură. Declaraţiile secretarului Apărării reprezintă un ecou al celor făcute de vicepreşedintele Joe Biden, potrivit căruia doar 2.000 de militari americani vor fi retraşi din Afganistan începând din iulie 2011. Potrivit preşedintelui Camerei Reprezentanţilor, democrata Nancy Pelosi, acesta este un număr prea mic. La rândul său, preşedintele Obama apreciază că obiectivele pe care le-a fixat pentru Afganistan sunt relativ modeste, putând fi îndeplinite. Liderul de la Casa Albă este supus din ce în ce mai multor presiuni în legătură cu situaţia din Afganistan. Dintre aliaţii SUA, Guvernul suedez de centru-dreapta a anunţat că intenţionează să prelungească mandatul celor 500 de militari din Afganistan şi ar putea chiar suplimenta trupele dacă va fi necesar, în cazul în care ar câştiga alegerile din 19 septembrie. În prezent, pe teritoriul afgan sunt staţionaţi 500 de militari suedezi. Suedia, care nu este membră NATO şi oficial este neutră, participă din 2002 la operaţiunile Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate din Afganistan.

Taguri articol


12