Agresivitatea armatei israeliene supune ţara la tot mai multe presiuni din partea comunităţii internaţionale. Aviaţia israeliană provoacă forţele Naţiunilor Unite din sudul Libanului, pînă în prezent înregistrîndu-se mai multe incidente delicate, dar fiind evitate in extremis riposte armate. Înaintea seriei de tatonări cu forţele armate germane, aviaţia israeliană a inflamat şi nervii trupelor franceze. Ministrul francez al Apărării a precizat că avioanele F-15 israeliene au efectuat o manevră de atac după care s-au redresat. Ambasadorul Israelului la Paris, Daniel Shek, a fost convocat, joi, la Ministerul francez al Afacerilor Externe. Armata israeliană a anunţat, tot joi, că nu are cunoştinţă despre vreun incident recent în care Căşile Albastre franceze ar fi fost la un pas de a deschide focul asupra unui avion israelian. Franţa este principalul contribuitor al Forţei Naţiunilor Unite din sudul Libanului cu 1.650 de Căşti Albastre din cele 6.600 desfăşurate. Autorităţile de la Paris vor ceda conducerea forţei internaţionale la 1 februarie 2007 Italiei, care a dislocat în zonă circa 1.400 de militari.
Incursiunile armatei israeliene desfăşurate în Liban, în pofida suspendării focului între statul evreu şi Hezbollah, în vigoare de la 14 august după circa o lună de confruntări, au generat criticile comunităţii internaţionale. Şi raidul de miercuri din Fîşia Gaza, soldat cu moartea a 18 civili palestinieni, dintre care opt copii şi cinci femei, a suscitat protestele internaţionale. Zeci de mii de persoane din Gaza au participat, ieri, la funeraliile celor 18 victime ale atacului israelian. Majoritatea grupărilor palestiniene armate au jurat răzbunare.
Concomitent, Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite s-a întrunit pentru o dezbatere publică, în contextul în care Qatarul, singurul stat arab membru a transmis celorlalte ţări un proiect de rezoluţie ce condamnă "masacrarea" palestinienilor în localitatea Beit Hanoun, din nordul Fîşiei Gaza. Textul cere încetarea imediată a focului între israelieni şi palestinieni, trimiterea unei forţe de observatori a Naţiunilor Unite pentru a supraveghea armistiţiul şi crearea unei comisii de anchetă. La rîndul său, şi preşedintele Bush a declarat că Statele Unite sînt "profund întristate" de bombardamentele israeliene din Fîşia Gaza. Nu în ultimul rînd, cancelarul german Angela Merkel şi Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politică Externă şi Securitate Comună, Javier Solana s-au întîlnir joi, la Berlin, pentru a aborda ultimele evoluţii din Orientul Mijlociu. Cei doi oficiali au discutat şi despre agenda viitoarei preşedinţii germane a Uniunii Europene, care va începe la 1 ianuarie 2007.