Reuniune a experţilor UE pe tema coletelor-capcană

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Reuniune a experţilor UE pe tema coletelor-capcană

Externe 04 Noiembrie 2010 / 00:00 378 accesări

Experţi în materie de siguranţă aeriană şi explozibili se vor reuni mâine, la Bruxelles, pentru a analiza soluţiile la noile tipuri de ameninţări, precum coletele-capcană expediate din Grecia şi Yemen. Reuniunea specialiştilor, la solicitarea CE şi a preşedinţiei belgiene a UE, are rolul de a furniza soluţii şi, eventual, de a modifica reglementări aflate în vigoare. La reuniune participă şi experţi în detectarea substanţelor explozive. CE colaborează strâns cu numeroşi parteneri internaţionali, precum SUA, Canada şi Australia, în aceste chestiuni. Actualele reglementări în materie de siguranţă la nivel european vizează doar coletele expediate de pe teritoriul unui stat membru UE.

Serviciile de curierat internaţional din Grecia au fost suspendate temporar, din cauza coletelor-capcană expediate pe numele preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy, cancelarului german, Angela Merkel, premierului italian, Silvio Berlusconi şi pe adresele a numeroase ambasade. Cel puţin trei persoane sunt la originea expedierii coletelor-capcană, a anunţat poliţia elenă. Două persoane care fac parte dintr-un grup de extremă-stânga au fost deja arestate, după ce au trimis un colet-capcană la biroul cancelarului german şi altul la bordul unui avion care se îndrepta spre Paris. Cel puţin patru colete au luat foc la Atena, o persoană fiind rănită. Potrivit poliţiei, coletul-capcană adresat cancelarului german, neutralizat de poliţie la Berlin, fusese expediat luni, de un tânăr, prin intermediul unei firme de curierat din Atena. Un alt pachet, adresat premierului italian, a fost interceptat la bordul unui avion poştal, pe aeroportul din Bologna. Coletul fusese expediat tot luni, din cartierul atenian Perissos. Poliţia nu a precizat dacă pachetele au fost expediate de aceeaşi persoană, subliniind că cele două agenţii de curierat sunt situate la câţiva kilometri una de cealaltă. Doi suspecţi înarmaţi, arestaţi luni, la Atena, transportau un colet-capcană adresat preşedintelui Franţei. Începând de luni, în Grecia au fost expediate 11 colete suspecte. Autorităţile greceşti au publicat fotografiile a cinci suspecţi cu vârste cuprinse între 21 şi 30 de ani, căutaţi din toamna anului 2009, pentru apartenenţă la gruparea anarhistă Conspiraţia Celulelor de Foc. ”Autorii coletelor-capcană trimise luni şi marţi de la Atena nu au nicio legătură cu vreun grup terorist internaţional organizat”, a declarat, ieri, ministrul grec al Afacerilor Externe, Dimitris Droutsas, la o întâlnire cu agenţiile de presă străine de la Atena.

Presupuşii terorişti din Yemen au făcut o glumă, când au trimis cele două pachete cu bombă la Chicago, săptămâna trecută, trecând la destinatar două personaje istorice, cunoscute în Orientul Mijlociu pentru persecutarea musulmanilor, relatează ”New York Times”. Un pachet îi era destinat lui Diego Deza, renumit pentru cruzimea de Mare Inchizitor în timpul Inchiziţiei Spaniole, succesorul ”infamului” Tomas de Torquemada. Reynald Krak, al doilea destinatar, este un alt nume al lui Reynald de Chatillon, un cavaler francez din a Doua Cruciadă, care ucidea pelerini musulmani, fără motiv, fiind decapitat ulterior de Saladin, un luptător kurd, cunoscut pentru înfrângerea invadatorilor occidentali, în secolul al XII-lea. Faptul că pachetele au fost adresate unor persoane care au murit de sute de ani este unul dintre motivele pentru care investigatori de pe trei continente au conchis că pachetele - cartuşe de imprimantă umplute cu explozivi, trimise prin FedEx şi United Parcel Service (UPS) - erau menite să explodeze înainte de a ajunge la Chicago. Un cercetător a declarat că alegerea a doi inamici istorici ca destinatari ai coletelor a fost un fel de ”glumă internă”, care reflectă punctul de vedere al ideologilor al-Qaida asupra istoriei. ”Oricine s-ar afla în spatele trimiterii coletelor, are cel puţin o înţelegere superficială a istoriei”, afirmă publicaţia.



12