Reuniune despre Geneva 2 a grupului Prietenii Siriei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
John Kerry la Londra

Reuniune despre Geneva 2 a grupului Prietenii Siriei

Externe 19 Octombrie 2013 / 00:00 322 accesări

Secretarul de Stat american, John Kerry, a anunţat joi că va asista marţi, la Londra, la o reuniune a Prietenilor Siriei, 11 state care susţin opoziţia siriană, comunitatea internaţională căutând o dată pentru o conferinţă de pace la Geneva. Liderul diplomaţiei americane a repetat că ”nu există absolut nicio soluţie militară la conflictul sirian, care durează din martie 2011 şi s-a soldat cu peste 110.000 de morţi. Dacă luptele continuă, nu va fi decât o succesiune de distrugeri şi o catastrofă umanitară pentru toată lumea din regiune”. John Kerry încearcă de câteva luni să organizeze, alături de Rusia şi ONU, o conferinţă internaţională de pace la Geneva, cel mai probabil în noiembrie. ”Încercăm să înaintăm procesul politic şi voi avea întâlniri marţea viitoare, la Londra, cu grupul care susţine opoziţia siriană”, a anunţat secretarul de Stat, vorbind despre Prietenii Siriei, care grupează SUA, Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia, Turcia, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Qatar, Egipt şi Iordania. Acest grup se întâlneşte regulat în ultimele luni, în anumite capitale, pentru a discuta mai ales acordarea de sprijin material şi militar pentru opoziţie şi rebeliunea faţă de regimul preşedintelui sirian, Bashar al-Assad. Un responsabil sirian a apreciat joi că organizarea conferinţei internaţionale Geneva 2 ar putea avea loc la 23-24 noiembrie. Aceasta caută să obţină o soluţie politică la războiul din Siria, în conformitate cu un plan de pace elaborat, însă neaplicat, la Geneva, la 30 iunie 2012.

Iniţiativa reuniunii în vederea obţinerii unei tranziţii politice în Siria a fost lansată în mai, de Moscova şi Washington, cu susţinerea ONU, însă organizarea sa a fost amânată de mai multe ori, din cauza dezacordurilor privind obiectivele şi participanţii. Damascul exclude înlăturarea preşedintelui al-Assad, în timp ce opoziţia aflată în exil şi susţinută de Occident refuză menţinerea la putere a liderului sirian. Participarea Iranului este, de asemenea, un subiect de discordie.

SIRIENI ARESTAŢI ÎN EGIPT Peste 800 de sirieni, inclusiv minori, au fost arestaţi în Egipt, în ultimele luni, în timp ce încercau să părăsească ilegal ţara, anunţă Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR). De altfel, începând din august, Egiptul a expulzat 144 de sirieni, dintre care 44 de copii. Dintre cei peste 800 de sirieni arestaţi, chiar dacă nu au fost puşi sub acuzare, 589, inclusiv 84 de minori, încă sunt în detenţie. Un val de xenofobie alimentat de instituţiile media vizează refugiaţii sirieni din Egipt, după înlăturarea în iulie a preşedintelui islamist Mohamed Morsi.

REFUZ SAUDIT Arabia Saudită a refuzat, vineri, să intre în Consiliul de Securitate al ONU, pentru a protesta faţă de neputinţa acestei instanţe şi eşecul său de a rezolva conflictele din Orientul Mijlociu, în special criza siriană. Această ţară bogată în petrol a fost aleasă joi, pentru prima dată, membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU, alături de Ciad, Chile, Nigeria şi Lituania. Mandatul lor de doi ani va începe la 1 ianuarie 2014. Ministerul saudit de Externe apreciază că ”faptul că regimului în exerciţiu în Siria i se permite să îşi ucidă poporul şi să îl ardă cu arma chimică, cu ştiinţa lumii întregi, fără sancţiuni disuasive, este o dovadă clară de neputinţă a Consiliului de Securitate de a-şi îndeplini datoria şi de a-şi asuma responsabilităţile”. Comunicatul denunţă ”politica standardelor duble a Consiliului de Securitate” şi subliniază că ”problema palestiniană a rămas de 65 de ani fără rezolvare şi Consiliul a eşuat în a debarasa Orientul Mijlociu de armele de distrugere în masă”.



12