Reuniune internaţională privind soarta Libiei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Gaddafi iese din decor

Reuniune internaţională privind soarta Libiei

Externe 02 Septembrie 2011 / 00:00 580 accesări

ULTIMATUM DE AMBELE PĂRŢI La exact 42 de ani de la preluarea puterii de către Muamar Gaddafi, la Paris, comunitatea internaţională decide soarta ţării după înlăturarea sa de la putere. Deşi nu există prea multe certitudini cu privire la locaţia colonelului Gaddafi şi încă se înregistrează violenţe pe teritoriul ţării aparent între loialişti şi rebeli, comunitatea internaţionale este hotărâtă să dezamorseze criza libiană, mai ales că majoritatea marilor puteri sunt puternic strâmtorate. Cum Libia are petrol şi nota de plată a operaţiunii militare, desfăşurată sub egida NATO, trebuie achitată, lucrurile încep să se mişte foarte repede.

Ultimele zvonuri îl dau pe Muammar Gaddafi ascuns în deşert, la circa 150 de kilometri de capitală. Ceea ce este mai trist pentru liderul libian este că ieri s-a înregistrat primul dezacord în tabăra sa între doi dintre moştenitorii săi. Saif al-Islam, considerat mult timp succesorul său, a dat asigurări într-un mesaj audio că cei care îi sunt loiali tatălui său vor învinge, în pofida ultimatumului dat de rebeli. Aceasta rămâne poziţia lui Muammar Gaddafi, care a anunţat că va continua să lupte, potrivit unui mesaj difuzat de o televiziune loialistă. Însă, Saadi Gaddafi, un alt fiu al liderului libian, a declarat într-un interviu că este dispus să se predea şi să negocieze un acord cu rebelii, pentru a opri vărsarea de sânge. Declaraţiile contradictorii ale lui Saadi şi Saif al-Islam reflectă diviziunile din familia Gaddafi, al cărui viitor este incert. Algeria a refuzat să îi ofere azil politic lui Muammar Gaddafi, au declarat surse apropiate administraţiei prezidenţiale algeriene. Soţia sa, Safia, fiica Aisha şi fiii săi minori, Hannibal şi Mohammed, au primit dreptul de a intra în Algeria săptămâna trecută, decizie pe care autorităţile algeriene au descris-o drept umanitară. Opoziţia libiană a anunţat o recompensă de 1,7 milioane de dolari pentru uciderea sau capturarea lui Gaddafi.

Rebelii libieni înregistrează tot mai multe succese. Au anunţat ieri că l-au arestat pe ministrul Afacerilor Externe al regimului Gaddafi, Abdelati al-Obeidi, la locuinţa sa din Janzour, o suburbie din vestul Tripoli. Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT) a mai precizat şi că şeful servciilor de informaţii, Abdullah al-Senussi, a fost ucis. Abdelati al-Obeidi a devenit ministru al Afacerilor Externe după ce predecesorul său, Moussa Koussa, a fugit din ţară în 31 martie. Mulţi înalţi oficiali libieni au părăsit regimul lui Gaddafi după manifestaţiile care au izbucnit la mijlocul lunii februarie şi-au escaladat într-un război. Rebelii libieni au anunţat că circa 50.000 de persoane au murit în cele şase luni de conflict, până când au preluat controlul în Tripoli.

TRANZIŢIA CĂTRE DEMOCRAŢIE Reprezentanţi a 60 de ţări şi zece organizaţii internaţionale s-au reunit, ieri, la Paris, pentru a discuta cum pot accelera tranziţia Libiei către democraţie. Printre organizaţiile internaţionale reprezentate se numără ONU, Uniunea Africană, Liga Arabă, NATO, UE şi Consiliul Naţional de Tranziţie libian. La întâlnire a participat şi ministrul algerian al Afacerilor Externe, Mourad Medelci. Secretarul de Stat american Hillary Clinton s-a întâlnit cu preşedintele francez Nicolas Sarkozy, cu liderul CNT Mustafa Abdul-Jalil şi cu premierul interimar libian Mahmoud Jibril la Elysee, unde a avut loc reuniunea. La întâlnire a mai luat parte premierul britanic David Cameron. O misiune a UE a fost desfăşurată de miercuri la Tripoli. Şi biroul UE de la Benghazi rămâne deschis. La rândul său, Comisia Europeană a deschis recent un birou de ajutor umanitar în capitala libiană. UE a decis ridicarea parţială a sancţiunilor impuse Libiei. 28 de companii sau autorităţi au fost scoase de pe lista cu sancţiuni. Printre acestea figurează şase companii portuare, bănci şi companii de gaze şi petrol.

Franţa va debloca active libiene în valoare de 1,5 miliarde de euro, pe care îi va acorda rebelilor, a declarat ieri ministrul francez al Afacerilor Externe Alain Juppe, înainte de reuniunea de la Paris. Potrivit autorităţilor franceze, guvernul Gaddafi are 50 de miliarde de euro în active în întreaga lume. Franţa ar fi încheiat un acord secret cu Consiliul de tranziţie din Libia, ce atribuie oficialilor de la Paris 35% din petrolul libian, în schimbul susţinerii rebeliunii. O scrisoare a Consiliului trimisă la 3 aprilie emirului Qatarului spune că rebelii ar fi semnat un acord ce atribuie 35% din petrolul libian Franţei, în schimbul susţinerii totale şi permanente a organismului politic suprem al rebeliunii. Ieri, şeful diplomaţiei franceze Alain Juppe a declarat că nu ştie nimic despre o astfel de scrisoare, dar a spus că este logic ca ţările care au susţinut rebelii să fie privilegiate în reconstrucţia Libiei. Franţa a fost primul stat occidental care a primit reprezentanţi ai rebelilor libieni. Ultima, Rusia s-a alăturat celor 45 de ţări care au recunoscut Consiliul Naţional de Tranziţie libian ca singura putere legitimă din ţară. Ministerul rus al Afacerilor Externe a precizat că toate acordurile încheiate între cele două părţi în timpul regimului Gaddafi rămân operaţionale şi vor fi respectate.

AJUTOR DIN AFARĂ Fostul secretar de stat adjunct David Welch l-ar fi consiliat pe liderul libian în luna august, sfătuindu-l cum să îi învingă pe rebeli, arată documente descoperite la Tripoli şi citate de al-Jazeera. David Welch, care a mediat un acord pentru reluarea relaţiilor diplomatice între SUA şi Libia în 2008, a oferit sfaturi în marja unei reuniuni cu oficiali din regimul lui Gaddafi, la un hotel din Cairo, în 2 august. Acesta ar fi sugerat o serie de măsuri de consolidare a încrederii. Documentul prezintă sfaturile pentru subminarea rebelilor libieni cu potenţiala asistenţă a mai multor servicii secrete străine, inclusiv din Israel.

Postul de televiziune al-Jazeera afirmă că unul dintre corespondenţii săi a descoperit documentul în timp ce vizita sediul serviciilor de informaţii de la Tripoli, cucerit luna trecută de rebeli. David Welch i-ar fi propus regimului Gaddafi să profite de pe urma revoltelor din Siria. „Este importantă profitarea de pe urma situaţiei din Siria, în special în ceea ce priveşte politica dublelor standarde adoptate de Washington, sirienii nu au fost niciodată prietenii voştri şi nu aţi avea nimic de pierdut de pe urma exploatării situaţiei de acolo pentru a pune Occidentul într-o situaţie dificilă”, se arată în presupusul document. Însă, surse apropiate lui David Welch au pus sub semnul întrebării veridicitatea documentului şi au dat asigurări că acesta a insistat asupra necesităţii demisiei lui Gaddafi. Acestea au acuzat oficialii libieni cu care s-a întâlnit fostul oficial american că au modificat detaliile discuţiilor pentru „a-i spune lui Gaddafi ce voia să audă”.



12