Responsabilii din Kosovo au spus că, din punct de vedere tehnic, ar fi pregătiţi de mîine să declare unilateral independenţa provinciei sîrbe, dar că aşteaptă undă verde din partea SUA şi UE pentru “un anunţ coordonat”. Serbia şi Rusia au cerut o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate al ONU, pentru astăzi, în condiţiile în care Kosovo intenţionează să îşi declare foarte curînd indepedenţa, a anunţat, ieri, la Ljubljana, comisarul european pentru Relaţii Externe, Benita Ferrero Waldner, înainte de o reuniune a reprezentanţilor UE cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Ambasadorul Begradului la ONU, Pavle Jevremovici, a precizat ca Serbia solicită o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate din cauza ”pericolelor legate de o declaraţie uniltaerală de independenţă”. Cererea sa este susţinută de ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin. Potrivit Belgradului, o declaraţie internaţională a independenţei provinciei sîrbe cu populaţie majoritar albaneză încalcă Rezoluţia 1.244 a Consiliului de Securitate al ONU. Liderii albanezi din Kosovo şi-ar putea declara independenţa duminică sau luni. O soluţie pentru statutul Kosovo în cadrul ONU a fost blocată anul trecut de Rusia, care şi-a folosit dreptul de veto împotriva adoptării planului Ahtisaari, ce prevedea pentru Kosovo o independenţă sub supraveghere internaţională. Rusia susţine că Rezoluţia 1.244 nu justifică trimiterea în Kosovo a forţei pe care o are în vedere UE. Bruxelles-ul nu a reuşit să obţină sprijinul declarat al secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, pentru această forţă de poliţie şi justiţie care va prelua ştafeta de la misiunea ONU care administrează de opt ani Kosovo. Şeful diplomaţiei ruse a spus ieri că Rusia nu este optimistă în legătură cu o rezolvare a disputei pe tema Kosovo în Consiliul de Securitate al ONU, dar a precizat că nu intenţionează să adopte sancţiuni, dacă provincia îşi declară independenţa.
Dacă Rusia nu este optimistă, UE este, pentru că nu se aşteaptă nici la violenţe, nici la divizarea Kosovo, nici la un exod masiv al minorităţii sîrbe, după declaraţia de indepedenţă iminentă a provinciei sîrbe, după cum a dat asigurări, miercuri, un înalt oficial european. El a declarat că UE a primit asigurări în acest sens. ”Nu pot să dau detalii privind semnalele pe care le-am primit şi provenienţa lor, dar ele sînt suficiente pentru a ne permite să fim încrezători, în limite rezonabile”, a insistat el. Totuşi, UE, care va trimite o misiune de circa 2.000 de poliţişti şi judecători în Kosovo, ”nu este naivă şi este pregătită pentru eventuale probleme”. Misiunea europeană, numită Eulex, nu va prelua ştafeta de la misiunea ONU decît după o fază de tranziţie de 120 de zile. ”Indiferent ce se întîmplă în aceste patru luni, va fi responsabilitatea ONU”, a subliniat oficialul. După ce îşi va prelua responsabilităţile, Eulex va avea mai puţine atribuţii poliţieneşti decît are în prezent misiunea ONU, iar în caz de instabilitate se va baza pe KFOR, forţa NATO din Kosovo. Întrebat despre ipoteza unei secesiuni a părţii sîrbe a Kosovo după declaraţia de independenţă, oficialul a subliniat că acest scenariu nu va avea decît un sprijin foarte scăzut, spunînd că pînă şi Rusia, care respinge independenţa Kosovo, se opune.
Între timp, mai mulţi studenţi sîrbi au organizat, ieri, o demonstraţie în oraşul Kosovska-Mitroviţa, în semn de protest faţă de intenţia provinciei Kosovo de a-şi declara independenţa. Protestul a venit la scurt timp după ce Serbia şi Rusia au cerut reunirea de urgenţă Consiliul de Securitate ONU.