Reuniunea G20 din Mexic, la final

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Reuniunea G20 din Mexic, la final

Externe 27 Februarie 2012 / 00:00 386 accesări

Ţările în curs de dezvoltare sunt dispuse să ofere mai mulţi bani pentru rezolvarea crizei din Zona Euro în schimbul unei puteri mai mari în FMI, a declarat ministrul brazilian de Finanţe Guido Mantega la reuniunea G20 din Mexic. Acesta a mai cerut şi ca ţările din Zona Euro să îşi crească şi contribuţiile din fonduri proprii. Oficialul brazilian şi alţi miniştri de finanţe din G20 vor ca ţările din zona euro să aloce mai multe fonduri în cadrul Mecanismului European de Stabilitate (MES), care va ajuta ţările ce se confruntă cu probleme legate de datoria suverană. Poziţia este similară cu cea a cancelarului britanic George Osborne.

La rândul său, ministrul german de Finanţe Wolfgang Schaeuble a declarat că ţările din Zona Euro vor analiza luna viitoare posibilitatea de a suplimenta MES. Acxesta a respins, la Mexico City, idea de a injecta bani la nesfârşit în sistemul financiar al Zonei Euro pentru a ajuta statele în dificultate. În opinia sa, aceasta ar crea o demotivare pentru ţări de a-şi continua consolidarea şi reformele şi nu ar îmbunătăţi perspectivele economice ale Zonei Euro. Tot din Germania, a venit şi o poziţie şi mai dură faţă de Grecia. Ministrul de Interne al Germaniei, Hans-Peter Friedrich, este primul membru al Cabinetului condus de Angela Merkel care cere public ieşirea Greciei din Zona Euro.Oficialul german a declarat într-un interviu pentru revista „Der Spiegel” că Grecia are şanse mari să îşi revină din punct de vedere financiar în afara Zonei Euro. Uniunea Social-Democrată şi preşedintele formaţiunii, premierul landului Bavariei Horst Seehofer, au adoptat demult această poziţie, însă Friedrich este primul ministru din Guvernul Merkel care vorbeşte deschis despre plecarea Greciziei. Cancelarul Merkel a arătat în mai multe rânduri că se opune acestei idei. Totodată, Germania s-a opus regulat celor care, precum SUA, propun ca Banca Centrală Europeană să achiziţioneze şi mai multe obligaţiuni pe pieţele datoriilor. Această poziţie a fost întărită prin atenuarea tensiunile de la începutul anului pentru Italia şi Spania. În replică, Ghikas Hardouvelis, consilier economic al premierului grec, a reafirmat opţiunea ţăriii de a rămâne în Zona Euro.

Secretarul american al Trezoreriei Timothy Geithner a recomandat Europei la reuniunea G20 să acţioneze rapid şi cu forţă împotriva crizei datoriilor pe care o traversează. Acesta a făcut referire la sumele pe care UE a promis să le strângă pentru ca Grecia, obligată să-şi restructureze datoria, să rămână un caz izolat şi a afirmat că Zona Euro trebuie să-şi întărească sistemul bancar. Oficialul american a estimat că operaţiunile de împrumuturi pe trei ani lansate de Banca Centrală Europeană sunt eficiente pentru a răspunde problemelor de lichiditate, dar insuficiente în sine.

Taguri articol


12