Reuniunea Grupului G20 de la Paris

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Pe fondul nemulţumirii generale

Reuniunea Grupului G20 de la Paris

Externe 17 Octombrie 2011 / 00:00 509 accesări

MĂSURI DE CONSOLIDARE A FINANŢELOR MONDIALE Summit-ul UE de luna aceasta va permite luarea unor măsuri decisive privind contracararea crizei din Zona Euro, a declarat ministrul francez de Finanţe Francois Baroin, după reuniunea grupului G20 de la Paris. Acesta a dat asigurări că summit-ul va oferi răspunsuri clare şi că băncile centrale vor continua să le furnizeze băncilor lichidităţi. Totodată, miniştrii de Finanţe din G20 şi-au luat angajamentul ca FMI să aibă resurse adecvate. Summit-ul din Franţa a intervenit pe fondul temerilor privind propagarea problemei deficitelor în UE. Detalii despre planul de salvare discutat la Paris includ o ştergere mai mare decât era prevăzut iniţial a datoriei Greciei, un fond european de salvare mult mai puternic şi recapitalizarea băncilor mai slabe. Planul trebuie finalizat până la summit-ul de săptămâna viitoare, de la Bruxelles. Toţi ochii sunt îndreptaţi către liderii Franţei şi Germaniei, care trebuie să ofere detalii convingătoare la reuniunea la vârf.

Miniştrii de Finanţe din G20 au declarat că salută măsurile de sporire a capacităţii şi flexibilităţii Fondul european de stabilitate financiară (EFSF) şi şi-au luat angajamentul să depună în continuare eforturi pentru a evita contagiunea. EFSF a fost folosit pentru a finanţa pachetele de salvare pentru Irlanda şi Portugalia, dar există temeri că nu va putea face faţă, dacă va fi nevoie să salveze şi economii mai mari, precum Spania sau Italia, ţări al căror rating a fost scăzut în ultimele săptămâni. Ţările G20 au adoptat un dispozitiv complet destinat să reducă riscul reprezentat de posibilitatea unui eşec al marilor bănci în lume.

ZIUA MONDIALĂ A INDIGNAŢILOR Marile oraşe ale lumii au fost, sâmbătă, scena unor proteste paşnice menite să denunţe lăcomia corporatistă şi complicitatea dintre politicieni şi marile bănci şi companii. Protestele au degenerat în violenţe la Roma, unde se apreciază că pagubele suferite au depăşit un milion de euro. Premierul Silvio Berlusconi a dat asigurări că îi va pedepsi pe cei vinovaţi pentru violenţele soldate cu cel puţin 70 de răniţi, dintre care trei în stare gravă. În Europa, BCE s-a numărat printre principalele ţinte ale protestelor, alături de FMI, bănci şi politicieni. Jean-Claude Trichet, preşedintele BCE, a declarat că a auzit mesajul manifestanţilor şi este necesar ca liderii politici să înveţe mai multe lecţii din criză, însă a avertizat că nu trebuie să se ajungă la soluţii radicale.

Poliţia din New York a arestat circa 70 de persoane, sâmbătă, când manifestanţii din mişcarea Occupy Wall Street s-au mutat în Times Square. Proteste s-au înregistrat şi în alte oraşe americane. 5.000 de oameni s-au strâns în faţa primăriei din Los Angeles, iar 2.000 au mărşăluit la Pittsburgh. Mitingul organizat la Madrid a fost marcat de o atmosferă aproape festivă. În Portugalia, 20.000 de manifestanţi au mărşăluit la Lisabona şi un număr similar la Oporto. În Grecia, circa 2.000 de protestari s-au strâns în faţa Parlamentului din Atena şi tot atâţia în al doilea oraş ca mărime al ţării, Salonic. Cel puţin 1.000 de oameni au protestat în districtul financiar al Londrei, dar au fost împiedicaţi de forţele de ordine să ajungă la sediul Bursei. Cinci persoane au fost arestate. Protestul a fost condus de Julian Assange, fondatorul WikiLeaks.



12