Revelionul Pescarilor – o tradiţie de peste 60 de ani

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Revelionul Pescarilor – o tradiţie de peste 60 de ani

Justiție 03 Ianuarie 2007 / 00:00 890 accesări

Pescarii dobrogeni au sărbătorit pe 2 ianuarie intrarea în noul an. Revelionul Pescarilor a fost amînat cu două zile, conform tradiţiei care durează de peste 60 de ani. La Pescăria de la intrarea în staţiunea Mamaia a fost ieri, petrecere mare. „Din cîte ştim noi de la pescarii bătrîni, această petrecere datează din 1942. Noi am menţinut obiceiul şi, din 1972, sînt prezent la acest revelion unde nu invităm de regulă femei, cu excepţia celor care pescuiesc”, a declarat pescarul cu nume predestinat, Ion Băltăreţu. Ţuică fiartă, vin, pastramă şi bucate tradiţionale nu au lipsit de pe masa festivă care se organizează pe 2 ianuarie la toate pescăriile din judeţ. „Fiecare a organizat cu grupul lui, aşadar avem mai multe petreceri aici la Pescărie. Important este să se păstreze tradiţia şi de aceea nu uităm să-i invităm întotdeauna şi pe pescarii timeri care la rîndul lor vor transmite obiceiul altora atunci cînd noi nu vom mai fi”, a spus preşedintele Asociaţiei Pescarilor de la Marea Neagră, Daniel Roşu. Ca tradiţia să fie respectată nu a lipsit nici tradiţionala ciorbă de peşte ce-i drept făcută cu peşte de apă dulce cumpărat de la magazinele specializate. „Am intrat în UE şi este primul nostru revelion ca pescari europeni. Facem o ciorbă de crap şi caras pentru că ne pregătim să nu mai tăiem porcul de la anul, ci să tăiem… peşte”, a declarat un alt pescar nelipsit de la sărbătoare, Ion Bălaşa.

Pescarii constănţeni se gîndesc la investiţii pentru amenajarea unui port pescăresc la standarde europene. „Vrem şi noi să apărem ca în Occident, să se mai cureţe şi marea şi să se înmulţească peştele. Cine a fost în alte ţări a văzut cît de frumos este”, a mai spus Ion Băltăreţu. Nu au lipsit nici colindătorii şi pluguşorul pescarilor, iar cînd spiritele s-au încins, pescarii amatori au dansat. Revelionul pescarilor a început dimineaţă şi s-a prelungit tîrziu în noapte. Unii chiar au aşteptat miezul nopţii pentru a încheia cheful aşa cum se cuvine.

Taguri articol


12