Constanţa culturală se poate mândri cu una dintre puţinele reviste din ţară în paginile căreia, de mai bine de două decenii, este ilustrat fenomenul literar haiku. De altfel, din această perspectivă... temporară, „Albatros” este a doua publicaţie de acest tip din România, după revista Societăţii Române de Haiku din Bucureşti. Însă, „Albatrosul” de la mare, care în urmă cu câteva zile a împlinit 21 de ani, se individualizează printr-un aspect: formatul bilingv româno-englez. „Revista noastră este unicat, pentru că este bilingvă, dar şi pentru faptul că noi colaborăm cu scriitori şi profesori universitari din Japonia, Anglia, Rusia, Canada”, a spus redactorul-şef al „Albatrosului”, prof. Aura Văceanu.
Revista şi-a făcut apariţia în peisajul cultural tomitan pe 18 ianuarie 1992, la iniţiativa profesorul Ion Codrescu, distins om de cultură pasionat de arta niponă, cel care a pus şi bazele Societăţii de Haiku din Constanţa (SHC). La fel ca în urmă cu 21 ani, revista, care a fost preluată din anul 2001 de actualul preşedinte al SHC, prof. Aura Văceanu, continuă să se adreseze nu numai publicului român vrăjit de lirismul din Ţara Soarelui Răsare, dar şi celui străin.
„În cel mai recent număr al „Albatrosului” apar poeme haiku din Japonia, Ungaria, Australia, Canada, Marea Britanie. Se mai disting un eseu semnat de Nicole Pottier din Franţa şi mărturiile lui Aizu Taro despre Fukushima”, a spus redactorul-şef al „Albatrosului”, prof. Aura Văceanu.
Noul număr al revistei de cultură de la mare, editată de SHC, va beneficia de o lansare „festivă”, vineri, de la ora 14.00, la biblioteca Universităţii „Ovidius”. Evenimentul este inclus în cadrul activităţilor Clubului InterArtes. Revista apare exclusiv prin efortul financiar al membrilor SHC.