Revistă constănțeană de istorie locală cu distribuție națională

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„Istoria mare se scrie pe baza istoriei mici”

Revistă constănțeană de istorie locală cu distribuție națională

Cultură 07 Ianuarie 2016 / 16:59 6022 accesări

Profesorii de istorie dr. Paul Dominte și dr. Iulia Cristina Bulacu

Profesorii de istorie dr. Paul Dominte și dr. Iulia Cristina Bulacu

Prof. dr. Paul Dominte

Prof. dr. Paul Dominte

Prof. dr. Iulia Cristina Bulacu

Prof. dr. Iulia Cristina Bulacu

În peisajul publicistic național și-a făcut apariția recent o revistă care-și propune să găzduiască între coperțile sale studii de istorie locală și viață cotidiană. Publicația al cărei prim număr a văzut lumina tiparului la sfârșitul anului trecut este editată de Asociaţia PACES (Pro Anima Civitate et Studiis), în parteneriat cu Societatea de Științe Istorice din România (SȘIR).

Revista „Studii și articole de istorie locală și viață cotidiană” este un proiect de familie, inițiatorii săi fiind doi constănțeni prof. dr. Paul Dominte, profesor de istorie la Liceul Teoretic „Decebal” și prof. dr. Iulia Cristina Bulacu, cadru didactic la Liceul Teoretic „George Călinescu”.

Plecând de la constatarea că viața cotidiană din România nu prea a fost abordată în studii de specialitate și că mulți colegi din țară doreau să publice într-o revistă națională articole referitoare la istoria locală, dr. Paul Dominte a avut ideea de a scoate o astfel de publicație. Se întâmpla în anul 2009, perioadă în care semna în paginile revistei „Studii și articole de istorie” (SAI), care apare din 1956, sub egida SȘIR. Cu girul președintelui de atunci al SȘIR, prof. univ. dr. Ioan Scurtu, și cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Constanța a apărut o astfel de revistă, de aprox. 500 de pagini, ca număr distinct al SAI. În 2010, a apărut un alt număr, la Călărași, urmată în 2012 de un altul, dar de această dată ca supliment al revistei SAI.

„Istoria mare se scrie pe baza istoriei mici. Este clar că un profesor universitar, fie el și Nicolae Iorga, nu va putea să ia toate arhivele din țară la rând, pentru a scoate informații. Putem să facem acest lucru noi, cei care am fost doctoranzi sau am avut lucrări de grad, făcând o cercetare istorică serioasă cu documente de arhivă, documente din presa locală”, este de părere prof. univ. dr. Paul Dominte.

LANSAREA, ÎN MARTIE În 2014, dr. Paul Dominte și dr. Iulia Cristina Bulacu au pus bazele Asociației PACES, iar un an mai târziu au scos și primul număr al revistei „Studii și articole de istorie locală și viață cotidiană”, apărut la editura „Rotarexim ­- Bibliostar” din Râmnicu Vâlcea, condusă de George Rotaru. În primul număr semnează studii și articole profesori din Vaslui, Cluj, Buzău, Călărași, Târgiu Jiu, Făget, București, Focșani, Constanța, Dolj și Caracal.

Se dorește ca revista să aibă apariție binuală. Cei doi inițiatori ai acestui proiect editorial s-au gândit și la o lansare oficială a revistei, în cadrul simpozionului național „Românii și regalitatea”, care va avea loc în perioada 13-14 martie, la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman”.

În curând, publicația „Studii și articole de istorie locală și viață cotidiană” va putea fi „răsfoită” și în format online, pe site-ul Asociației PACES, www.societateistorie.ro, sau pe www.revista-sai.ro.

Colegiul de redacție al revistei este format din profesorii universitari: dr. Nichita Adăniloaie, Alexandru Barnea, Valentin Ciorbea, Sorin Damean, Ioan Scurtu, Petre Ţurlea. Membri ai colegiului de redacție și coordonatori ai volumului sunt și redactorul-şef prof. dr. Paul Dominte și secretarul general de redacţie prof. dr. Iulia Cristina Bulacu.

Revista „Studii și articole de istorie locală și viață cotidiană” reprezintă o încercare de abordare din mai multe perspective a problemelor de istorie locală și viață cotidiană. Conform inițiatorilor săi, „scopul publicației este acela de a promova adevărul istoric sub toate fațetele sale, și ca atare, pluralismul unor opinii bine documentate, bazate pe izvoare istorice de primă mână, de a pune istoria la adăpost de opinii politice partizane sau fabricate la comandă politică”.



12