Cel mai recent număr al uneia dintre cele mai importante reviste de literatură şi cultură din spaţiul dobrogean, „Ex Ponto“, a fost lansat, vineri seară, la Tîrgul Estival Constanţa, în prezenţa colaboratorilor şi a iubitorilor de cultură. Publicaţia cu apariţie trimestrială, structurată pe trei secţiuni - text, imagine şi metatext -, a fost prezentată de căte directorul editurii şi revistei „Ex Ponto“, Ioan Popişteanu, redactorul-şef al publicaţiei, Ovidiu Dunăreanu, redactorul-şef adjunct Nicolae Rotund şi redactorul Angelo Mitchievici, lector la Universitatea „Ovidius”. Despre istoricul acestei publicaţii, care are şapte ani de existenţă, ce apare cu susţinerea societăţii „Infcon”, condusă de Paul Prodan, a vorbit directorul revistei şi editurii „Ex Ponto“ şi preşedintele Tîrgului Estival Constanţa, Ioan Popişteanu. Acesta a precizat că, în luna decembrie, vor avea loc la Constanţa „Zilele revistei şi editurii Ex Ponto”.
„Ex Ponto nu este o revistă care se adresează unor începători, este revista celor consacraţi“, a precizat redactorul-şef al publicaţiei, Ovidiu Dunăreanu, preşedintele Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România. Scriitorul a precizat, însă, că în paginile acestei reviste elitiste sînt promovaţi şi tineri debutanţi care deja promit că vor avea „o traiectorie sigură şi vor face ceva în domeniul cultural în care vor să se afirme“.
„Ex Ponto“ se adresează unui public iniţiat, iar cei care publică în paginile acesteia reprezintă o elită culturală. Potrivit redactorului-şef al publicaţiei, Ovidiu Dunăreanu, spaţiul revistei este ocupat de trei mari segmente din zona culturală din sud-estul României: universitari constănţeni, membri ai Filialei Dobrogea a USR şi oamenii de cultură din spaţiul dobrogean. În prima parte a revistei, la rubrica „Text“ se regăsesc texte originale, poezii, proză, teatru, memorialistică, teatru, traduceri din literatura română şi universală, iar în partea a doua este prezentat, în condiţii grafice de excepţie, cîte un plastician contemporan de valoare, pentru ca în ultima parte, „Metatext”, să fie prezentate eseuri literare sau croncii de teatru şi de film. „Nu întîmplător pentru un spaţiu care se poate caracteriza printr-un sincretism cultural - pentru că s-au întîlnit, de-a lungul timpului, mai multe culturi - revista a atins un deziderat foarte înalt, acela de a armoniza cu spectrul acesta al culturii diverse orientări, spaţii literare: ardelean, moldovean, muntean”, a precizat redactorul Angelo Mitchievici.
Partea grafică a acestei publicaţii de excepţie în spaţiul dobrogean este realizată de apreciatul artist plastic constănţean Constantin Grigoruţă.