Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie a fost, ieri, gazda unor evenimente culturale deosebite. Este vorba despre lansarea celui de-al 40-lea număr al prestigioasei reviste „Pontica”, despre apariţia lucrării „Coin Hoards of Dobrudja”, semnată de Gabriel Custurea, Maria Dima, Gabriel Talmaţchi şi Ana-Maria Velter, precum şi de vernisajul expoziţiei foto-documentare „Cetăţi antice pe coasta egeeană”. Printre cei prezenţi la eveniment s-au numărat arheologul Alexandru Suceveanu, directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie, dr. Constantin Chera, precum şi alţi cercetători importanţi - Crişan Muşeţeanu, Ernest Oberlender, Gabriel Custurea.
„Revista Pontica este singura publicaţie de specialitate din ţară care a apărut în mod regulat. Nu ştiu dacă există o continuitate de acest gen, de 40 de ani, la alte reviste, care să reflecte activitatea unei unităţi de cercetare, muzeul nostru avînd şi acest statut de unitate de cercetare. Este o apariţie editorială importantă\", a spus directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie, dr. Constantin Chera. Lucrarea este considerată una dintre cele mai bune publicaţii din domeniu, aceasta urmînd să fie premiată de Ministerul Culturii, în cursul săptămînii viitoare. „Am colaborat cu revista Pontica, este una dintre cele mai citite publicaţii din domeniu, este un volum foarte gros, dar cu un conţinut elocvent şi diversificat. Este una dintre cele mai citite şi mai bine cotate reviste, pe plan naţional\", a spus istoricul Alexandru Suceveanu.
Publicaţia cuprinde un volum imens de informaţii privind cercetările ştiinţifice despre antichităţile din sudul Dobrogei, însemnări arheologice, informaţii despre colonizarea greacă, despre noile descoperiri de la Isaccea, judeţul Tulcea. „Pontica\" este recunoscută şi pe plan internaţional, publicaţia putînd fi găsită în peste 250 de muzee şi biblioteci universitare europene.
Un alt eveniment care a avut loc ieri, la Muzeul de Istorie, a fost reprezentat de lansarea revistei „Coin Hoards of Dobrudja\". Primul număr al publicaţiei este considerat unul de excepţie, datorită subiectului abordat. Revista este dedicată celor 14 tezaure monetare din Dobrogea, acoperind peste 2400 de ani de circulaţie monetară în zona cuprinsă între Dunăre şi Marea Neagră.
Expoziţia foto-documentară „Cetăţi antice pe coasta egeeană” a fost vernisată tot ieri, în prezenţa unui public numeros. Aceasta cuprinde numeroase fotografii realizate de arheologii muzeului, în timpul expediţiilor de cercetare. Expoziţia este deschisă publicului, la parterul instituţiei muzeale, timp de trei săptămîni.