Revista „Tomis” şi-a premiat cei mai buni colaboratori

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Revista „Tomis” şi-a premiat cei mai buni colaboratori

Cultură 21 Mai 2009 / 00:00 2020 accesări

Cea de-a XIV-a ediţie a manifestării „Colocvii tomitane“, organizată de revista „Tomis“, cu sprijinul Primăriei Constanţa, a fost deschisă, ieri, la Muzeul de sculptură „Ion Jalea“. Evenimentul cu tema „Agonia şi extazul poeziei române contemporane“ a debutat cu decernarea premiilor publicaţiei constănţene pentru poezie, proză, critică literară/eseu şi traducere, prezentarea nominalizaţilor fiind făcută de amfitrionul manifestării, redactorul-şef al revistei „Tomis“, Bogdan Papacostea.

Premiul pentru Poezie i-a fost acordat lui Claudiu Komartin. La secţiunea poezie mai fuseseră nominalizaţi: Bogdan Ghiu, Mugur Grosu, T.S. Khasis şi Ioan Es. Pop. Poet, eseist şi traducător, Claudiu Komartin caută serenitatea lucrurilor într-o lume care se destramă, propunînd o poezie a fragilităţii, cu irizaţii de tandreţe. Tînărul de 26 de ani a publicat, din 2003, volumele „Păpuşarul şi alte insomnii“ şi „Circul domestic“ (2005). Cel mai recent volum de poezie al său, „Un anotimp în Berceni“ (2009) a fost lansat, ieri, în cadrul „Colocviilor Tomitane“. Prezentarea a fost făcută de redactorii de la „Tomis“ Daniel Mihuţ şi Raluca Şerban-Năclad. „Demersul lui Claudiu Komartin e riscant, pentru că el prezintă un proiect care e vizibil încă de la primul volum“, a apreciat Daniel Mihuţ. Redactorul a constatat, printre altele, în volumul semnat de Komartin, „eliminarea artificiilor care ar putea duce discursul într-o zonă de ambiguitate“. La rîndul său, Raluca Şerban-Năclad a observat că poetul Claudiu Komartin „nu se teme să aibă o relaţie tandră cu cuvintele. El are curajul unui discurs care se salvează printr-o anumită serenitate“.

Cel mai bun traducător a fost declarat, de revista „Tomis“, Mihail Vakulovski. Propuşi spre premiere au mai fost Mădălin Roşioru şi Camelia Ţuglea. Traducătorul, scriitorul şi eseistul Mihail Vakulovski s-a născut în 1972, în URSS. Acesta a tradus din literatură rusă autori precum: Vladimir Vâsoţski, Bulat Ocudjava, Daniil Harms, Marina Vlady, Vitor Erofeev şi Vladimir Sorokin. Printre volumele publicate de Mihail Vakulovski se numără: „Nemuritor în păpuşoi“, (1997), „Nicolae Manolescu“ (monografie, 2000), „Holocaustul evreilor romani“ sau „Piatra lui Sisif sub limba lui Dumnezeu“ (2005). Premiul pentru Proză al revistei „Tomis” i-a revenit lui Mitoş Micleuşanu. La această secţiune au mai fost nominalizaţi: Sorin Dinco, Bogdan Papacostea, Alexandru Vakulovski şi George Vasilievici. Mitoş Micleuşanu, scriitor, pictor şi muzician, precum şi co-fondator al proiectului „Planeta Moldova“, s-a născut la URSS, în anul 1972. El este autorul unei proze experimentaliste, horror, în care tensiunile se rezolvă prin implozii, proză nerecomandată minorilor, cardiacilor şi pudibonzilor. Din 2002, Mitoş Micleuşanu a publicat volumele „Organismecanisme“, „Tuba Mirum“ (2004) şi „Kasa Poporului“ (2008). La Premiul pentru Critică literară şi eseu au fost nominalizaţi: Daniel Clinci, Augustin Ioan, Ştefania Mincu, Felix Nicolau şi Miki Vieru. Distincţia i-a fost acordată redactorului revistei „Tomis“, Daniel Clinici. În calitate de eseist, acesta a dovedit capacitate de sinteză şi viziune de ansamblu asupra fenomenului literar din spaţiul românesc şi universal. Tînărul de 25 de ani este absolvent al Facultăţii de Litere a Universităţii „Ovidius” şi al unui master. Daniel Clinci a publicat poezie şi proză în revistele „Tomis“, „Studii eminesciene“, „Tribuna“ şi „Paradigma“.

Distincţiile le-au fost înmînate celor prezenţi de către reprezentanţii corpurilor diplomatice la Constanţa, consulul general al Republicii Turcia, Haluk Agca, consulul general al Republicii Populare Chineze, Wang Tieshan şi vice-consulul Federaţiei Ruse, Vitaly German, precum şi directorul general al Autorităţii Navale Române, Paul Brînză. Premiile Revistei „Tomis” se acordă anual colaboratorilor care au participat în mod constant la susţinerea valorică a publicaţiei. Juriul a fost format din redactorul-şef al revistei „Tomis“, Bogdan Papacostea, preşedintele secţiei de Poezie a Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, Dan Mircea Cipariu, scriitorul Mircea Ţuglea şi redactorul „Time Out“, Răzvan Ţupa.

Atmosfera primei zile a Colocviilor Tomitane a fost susţinută de cvintetul de clarinete al Colegiului Naţional de Arte „Regina Maria“, condus de profesorul Stelică Oprea. Manifestarea s-a încheiat cu vernisajul expoziţiei de fotopoeme, semnată de tînăra Alina Surduc.

„Colcviile tomitane“ continuă şi astăzi. În ultima zi a manifestării, de la ora 13.00, la Librăria „Sophia“ se va lansa volumul „Cadrilaterul, ţara uitată“, semnat de Cătălin Negoiţă. Lucrarea va fi prezentată de către Florin Stan. Autorul va prezenta şi un scurtmetraj despre Cadrilater. În continuare, directorul Muzeului de Artă, Doina Păuleanu, va prezenta expoziţia de pictură a lui Aurel Gheorghiu Cogealac. Cea mai importantă manifestare organizată de publicaţia de cultură „Tomis“ se va încheia cu un colocviu: „Agonia şi extazul poeziei române contemporane“, moderat de Dan Mihuţ.



12