„Revizorul”, o comedie... amară cu o temă „dureros” de actuală

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Revizorul”, o comedie... amară cu o temă „dureros” de actuală

Cultură 15 Aprilie 2011 / 00:00 855 accesări

„Revizorul” Horaţiu Mălăele a venit, miercuri seară, la Constanţa, pentru „a inspecta” nivelul de bună dispoziţie al publicului de la malul mării. În viziunea regizorală a aceluiaşi Mălăele, celebra satiră politică a lui Nikolai Gogol a făcut deliciul celor aproximativ 800 de spectatori care au (re)descoperit şi au „savurat” actualitatea unei comedii de excepţie. Cu Mălăele în rolul titular şi cu directorul Teatrului de Comedie, George Mihăiţă, în cel al primarului corupt Anton Antonovici Scvoznic-Dmuhanovshi, „Revizorul” gogolian a fost primit cu entuziasm şi răsplătit cu aplauze pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor.

Mălăele a creat un fals „revizor”, încântător şi inteligent - în realitate un biet funcţionar din Petersburg, care profită de excesul de zel al mai marilor localităţii unde şi-a făcut apariţia, dar şi de confuzia pe care o creează pentru a-şi umple buzunarele golite de sărăcie. Memorabil este şi George Mihăiţă, în rolul primarului burtos, care face uz de toate mijloacele pentru a intra în graţiile pseudorevizorului, prezentându-i o localitate în care spitalul este fără... bolnavi, iar toate lucrurile funcţionează perfect. Scenografia minimalistă, creaţie a Liei Monţoc, a pus foarte bine în valoare „austeritatea” micii aşezări.

Întreaga „şleahtă” de înalţi funcţionari publici, de la administratorul spitalului - Valentin Teodosiu, dirigintele poştei - Vladimir Găitan, judecătorul - Gheorghe Dănilă, până la inspectorul şcolar - Şerban Georgevici, dar şi cei doi moşieri - Eugen Racoţi şi Petre Dinuliu, „funcţionează” precum un personaj colectiv, o copie la indigo a primarului. A atras atenţia şi momentul în care falsul revizor a făcut avansuri atât „distinsei” soţii a primarului, interpretată cu aplomb de Virginia Mirea, dar şi mai puţin experimentatei şi naive fiice care se lasă sedusă, în interpretarea originală a Deliei Seceleanu. Nu trebuie trecută cu vederea nici evoluţia actorilor: Ana Maria Lazăr - servitoarea primarului, Dragoş Huluba - servitorul „revizorului”, Florin Dobrovici - hangiul şi Bogdan Ghiţulescu. Replica primarului păcălit, din finalul spectacolului, care îşi dă seama că el, maestrul tuturor escrocheriilor, a fost dus de nas, arată modul în care realitatea poate deveni subiect de comedie: „Se va găsi vreun mâzgălitor de hârtie care să mă bage într-o comedie”.

De un comic „dureros” de savuros, „Revizorul” de Gogol, pus în scenă de Horaţiu Mălăele, este, cu siguranţă, un spectacol care îşi merită premiile obţinute şi care va avea, şi de acum înainte, succes la public. Cu actorul-regizor Mălăele, publicul iubitor de comedie se va reîntâlni, pentru a patra oară în acest an, pe 6 iunie, în „Dineu cu proşti”, de Francis Veber, în regia lui Ion Caramitru.



12