„Revizorul“ cel aşteptat, primit cu aplauze de publicul constănţean

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Revizorul“ cel aşteptat, primit cu aplauze de publicul constănţean

Cultură 25 Februarie 2009 / 00:00 667 accesări

Spectacolul „Revizorul“, de N. V. Gogol, în viziunea regizorală a lui Horaţiu Mălăele, jucat luni seară, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor, a fost, cu siguranţă, unul dintre cele mai aşteptate evenimente ale acestui început de an. Dovadă a fost faptul că spectacolul s-a jucat cu casa închisă, biletele fiind vîndute din timp. Pentru cei peste 750 de constănţeni veniţi să vadă producţia Teatrului de Comedie din Bucureşti, cu George Mihăiţă şi Ştefan Bănică Jr. drept „capete de afiş”, prezenţa în sala de spectacole, după prima zi de lucru a săptămînii, a avut un efect benefic. Cei mai mulţi spectatori s-au arătat încîntaţi atît de evoluţia actorilor, cît şi de viziunea regizorală a lui Horaţiu Mălăele, aplaudînd minute în şir, la finalul reprezentaţiei. La rîndul lor, actorii au mărturisit că au fost plăcut impresionaţi de atmosfera pe care a creat-o publicul constănţean, care a ştiut să aprecieze replicile inteligente ale artiştilor. Ca o replică, însă, la comportamentul unora dintre spectatori, care uită să-şi închidă telefoanele mobile atunci cînd se află la teatru, Ştefan Bănică Jr. a adresat, în mijlocul piesei, replica „Dacă e pentru noi, spune-le că sîntem la teatru“.

Spectacolul care are la bază piesa lui Gogol, scrisă în 1836, aduce în prim-plan o lume recognoscibilă, guvernată de puterea banului şi a autorităţii corupte. În centrul atenţiei s-a aflat remarcabilul actor George Mihăiţă, care a reuşit să pună în evidenţă „calităţile“ de lider ale primarului Anton Antonovici Scvoznic-Dmuhanovshi, alături de interpretul „falsului“ revizor, Ştefan Bănică Jr. Apreciaţi, la rîndul lor, au fost şi ceilalţi artişti care au dat contur acelor oameni corupţi şi versatili, replică fidelă a primarului, din care se remarcă administratorul spitalului (Valentin Teodosiu), judecătorul (Gheorghe Dănilă), inspectorul şcolar (Şerban Georgevici) şi dirigintele poştei (Ion Chelaru). Personajele au acţionat ca un personaj colectiv, ca o masă incapabilă să gîndească pentru sine. Costumele gri au redat cel mai bine lipsa de personalitate a fiecăruia dintre înalţii funcţionari, însufleţiţi doar de puterea banului. Publicul a reacţionat în mod deosebit la scena în care timidul inspector şcolar (Şerban Georgevici) încearcă să îi dea mită falsului revizor. Ştefan Bănică jr. a interpretat un „Revizor“ credibil, privit cu simpatie, reuşind să seducă publicul aşa cum personajul interpretat de el, tînărul Ivan Alexandrovici Hlestacov, a reuşit să le seducă pe soţia şi pe fiica primarului (Delia Seceleanu şi Virginia Mirea).

Scenografia piesei a fost realizată de Lia Manţoc, iar muzica a fost semnată de Dorina Crişan Rusu. Spectacolul prezentat luni seară face parte din proiectul „Artă contra drog“, organizat de Casa de Cultură a Sindicatelor, în colaborare cu Asociaţia „Dracula“, Asociaţia Naţională a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România şi CIADO - Centrul Internaţional Antidrog şi Pentru Drepturile Omului România. La dorinţa publicului constănţean, „Revizorul“ va urca din nou pe scenă, în toamna acestui an.

Următorul spectacol programat la Casa de Cultură a Sindicatelor, „Podu“, după Paul Ioachim, va avea loc pe data de 2 martie, de la ora 19.00. Adaptarea, regia şi costumele pentru acest spectacol sînt realizate de Horaţiu Mălăele. Potrivit directorului instituţiei de cultură care va găzdui acest eveniment, Gheorghe Ungureanu, pentru acest spectacol au mai rămas doar 50 de bilete. Tichetele se pot achiziţiona de la agenţia Casei de Cultură a Sindicatelor, la preţul de 50 de lei.



12