Revoltă împotriva lui Băsescu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Şeful statului se „joacă” de-a „doctorul” cu vieţile românilor!. „Adio proiectului Sănătăţii!”

Revoltă împotriva lui Băsescu

Sănătate 14 Ianuarie 2012 / 00:00 676 accesări

Şeful statului, nimeni altul decât, mai nou, „medicul” Traian Băsescu, foloseşte, pentru stabilirea tratamentului pacientului Sănătate, în necunoştinţă de cauză, „şocurile electrice”. Rezultatul: un haos general, o Sănătate în agonie! Pentru că a aplicat greşit un „medicament” unui segment din Sănătate care funcţionează bine - SMURD - respectiv medicina de urgenţă - sub coordonarea celui pe care l-a determinat să demisioneze, dr. Raed Arafat, mii de oameni au ieşit în stradă trăgând un semnal de alarmă asupra faptului că a fost alungat un om care a demonstrat că se poate face treabă. Bucureşti, Braşov, Timişoara, Târgu Mureş, Sibiu sunt mari oraşe ale ţării unde oamenii au ieşit în stradă, „îngreţoşaţi” – aşa cum se putea citi pe pancartele lor - de ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile în România. Mai marii guvernanţi numesc un consilier onorific în locul dr. Arafat, după care, la două zile, îl... destituie, că ar fi vorbit prea mult şi neîntrebat. Şi asta n-ar fi nimic. În următoarea zi, mai exact, vineri seară, cel mai mare om în stat, după ce a stabilit, din nou, aşa cum chiar el a declarat, „diagnosticul” grav al Sănătăţii, s-a răzgândit în privinţa tratamentului început şi a întrerupt... „perfuzia”, deja publică. El a cerut Guvernului retragerea de la dezbaterea publică a proiectului Legii sănătăţii, proiect mult controversat (pentru care unii specialişti au pierdut luni bune, pentru care s-au cheltuit sume însemnate), care a dus la disperare o mare parte a populaţiei, dar şi a unor politicieni, reprezentanţi ai medicilor şi nu numai. Declaraţiile au curs, iar oamenii ieşiţi în stradă, sătui de tot ceea ce s-a petrecut în România în ultimii ani, au cerut demisia lui Băsescu şi destituirea Guvernului PDL!

PROTESTATARII AU PURTAT LA MARŞUL SPONTAN DIN CAPITALĂ O CRUCE INSCRIPŢIONATĂ: “BĂSESCU = CEAUŞESCU!”

LOZINCI SCANDATE: “BĂSESCU – CHIORUL!”, “IEŞI AFARĂ, JAVRĂ ORDINARĂ!”, “SOLIDARI CU SMURD”, “BĂSESCU = CRIMINALUL MENGELE”

UITE LEGEA, NU E LEGEA Nimeni nu se aştepta ca, vineri seară, Băsescu să spună STOP unui proiect supus dezbaterii publice, unui proiect, aşa cum au spus mulţi reprezentanţi ai medicilor, dar şi politicieni, cu rele, dar şi cu bune. Chiar dacă nimeni nu a susţinut, nici măcar o secundă, că medicii, de exemplu, ar fi împotriva proiectului în totalitate, şeful statului s-a supărat şi a spus GATA dezbaterii. Supus presiunii protestatarilor, dar, paradoxal, în acelaşi timp rescunoscând că Sănătatea are grave probleme, corupţia e în floare, şi nu de ieri de azi, ci de ani (şi de atunci problemele s-au agravat, aşa cum a declarat, concret, cu cifre, Băsescu), conducătorul României declanşează un adevărat şoc... băsescian: ”Cer public primului-ministru retragerea proiectului care viza reforma în Sănătate. Am discutat, de altfel, cu primul-ministru intenţia de a face acest lucru. Şi o fac eu pentru că aici a fost comisia prezidenţială, aici au fost oamenii specialişti care s-au dedicat încercării de a pune un diagnostic şi de a da nişte soluţii”, a declarat Băsescu, la Palatul Cotroceni. „Le mulţumesc mult, îmi pare rău că datorită condiţiilor publice ei puteau deveni următorii inamici publici, nu vreau să batjocorim nişte specialişti care au muncit fără bani pentru a da un proiect care, în dezbatere civilizată, ar fi putut îmbunătăţi sistemul. Dezbaterea se încheie aici, înţeleg că foarte mulţi sunt mulţumiţi cu actualul sistem de sănătate”, a conchis Băsescu. Evident, la scurt timp au apărut reacţiile, mai ales că nimeni nu a spus că nu vrea schimbarea în Sănătate. Însă schimbarea în bine, nicidecum distrugerea unor segmente din domeniu care funcţionează. Proiectul Legii sănătăţii a fost retras vineri seară din dezbaterea publică, de către ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, la cererea premierului Emil Boc, la scurt timp după ce Băsescu a solicitat acest lucru.

USL INIŢIAZĂ UN PACT NAŢIONAL PE SĂNĂTATE Co-preşedintele USL, totodată preşedintele PSD, Victor Ponta, a anunţat că Uniunea iniţiază un pact naţional pe sănătate, pentru care îşi manifestă deschiderea de a discuta cu puterea şi cu toţi specialiştii din domeniu, precum dr. Raed Arafat. El a susţinut că cei „aflaţi vremelnic la putere”, ca şi cei din opoziţie, trebuie să-şi asume un astfel de pact, pe care Uniunea să se angajeze să-l pună în practică. Într-un comunicat de presă al PSD remis tot vineri, Ponta a salutat îndemnul adresat Guvernului de către preşedintele Băsescu de retragere a proiectului de lege. “Trec peste ipocrizia preşedintelui, care a forţat promovarea acestui proiect, pentru a puncta necesitatea acestui gest. Retragerea sa din dezbatere reprezintă o victorie a întregii societăţi româneşti, organizaţii ale societăţii civile şi presă. Este cea mai importantă victorie a românilor împotriva actualului regim, victorie care arată solidaritatea cetăţenilor în faţa abuzurilor repetate ale actualei Puteri”, a afirmat liderul PSD. “Uniunea Social Liberală respinge categoric abordarea: dacă nu se face cum vreau eu, atunci nu se face! Acest moment trebuie, dimpotrivă, să ducă la continuarea dezbaterii, pentru realizarea unui proiect corect de reformare a unui sistem care are nevoie de reformă. USL va promova un astfel de proiect, în urma unor dezbateri ample cu toţi actorii sociali. Un proiect serios de reformă nu poate fi decât rezultatul unei astfel de dezbateri”, a subliniat Ponta. La rândul său, preşedintele TSD, Nicolae Bănicioiu, consideră că proiectul legii Sănătăţii este eşecul preşedintelui Băsescu şi al consilierilor săi care l-au elaborat şi spune că aceştia ar fi trebuit să-şi dea demisia. El îi cere ministrului Ladislau Ritli să readucă lucrurile la normal şi să-l recheme pe dr. Raed Arafat pentru a se ocupa de sistemul de urgenţă. “Preşedintele Traian Băsescu a conchis, în cele din urmă, că vinovaţi sunt poporul, medicii şi oricine altcineva, numai cei care au avut această idee trăsnită cu Legea sănătăţii nu au nicio vină. Asta este ceea ce am înţeles din declaraţiile preşedintelui. Eu totuşi sper ca domnia sa, în cele din urmă, să-şi recunoască vina, pentru că vina este a domniei sale şi a echipei de la Cotroceni, pentru că au făcut o lege proastă, pentru că nu s-au consultat cu nimeni înainte, aşa cum era normal, şi pentru că nu au acceptat alte păreri, chiar cu riscul de a da profesioniştii la o parte”, a susţinut Bănicioiu.

REPREZENTANŢII MEDICILOR, ŞOCAŢI Colegiul Medicilor din România (CMR) a luat act act cu surprindere de retragerea legii privind organizarea şi funcţionarea sistemului sanitar din România după ce a dat dovadă de maximum de deschidere către dialog în cadrul întâlnirii de la Ministerul Sănătăţii din 12 ianuarie 2012 şi a propus un calendar de consultări în vederea elaborării unui cadru legislativ care să asigure echitatea şi performanţa în sistem. „Este dreptul iniţiatorilor unei legi să şi-o retragă, dar atunci când o retrag trebuie să fie sinceri şi să nu utilizeze false motive. CMR afirmă că medicii din România, într-o proporţie covârşitoare, nu se opun reformării sistemului de sănătate. Dimpotrivă, întotdeauna au avut disponibilitatea de a participa la o asemenea reformă. Medicii din România se opun unor măsuri care pot să crească riscurile pentru sistem şi se opun unor metode autoritariste, care exclud dezbaterile reale şi politizează excesiv sănătatea. De aceea, afirmaţia potrivit căreia majoritatea medicilor nu doresc reforma nu reflectă realitatea şi o respingem cu indignare”, se arată într-un comunicat al CMR. CMR, aşa cum a afirmat şi în 2006 la pseudo-dezbaterea Legii 95 privind reforma în sănătate, şi acum spune că este necesară o legislaţie nouă în Sănătate la redactarea căreia să participe societatea civilă, corpurile profesionale, reprezentanţii pacienţilor, acceptată de toţi factorii politici în aşa fel încât să nu fie schimbată din patru în patru ani. CMR îşi arată disponibilitatea de a participa la orice iniţiativă civică sau instituţională de elaborare a unei legi cadru. „Regret că încă nu pot fi acceptate argumente reale. Suntem ca într-un joc de copii. Ne supărăm, ne luăm jucăriile şi plecăm”, susţine preşedintele CMR, prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae.

FOSTUL MINISTRU PNL AL SĂNĂTĂŢII EUGEN NICOLĂESCU SPUNE CĂ PREŞEDINTELE A CERUT PREMIERULUI RETRAGEREA PROIECTULUI DE LEGE A SĂNĂTĂŢII PENTRU CĂ ŞI-A DAT SEAMA CĂ A FĂCUT O GREŞEALĂ „FATALĂ” ATACÂND SMURD-UL

“O VICTORIE DE NEDESCRIS A ACESTEI SOCIETĂŢI CARE AMUŢISE” Deputatul PNL Eugen Nicolăescu, fost ministru al Sănătăţii, a declarat că preşedintele Băsescu a înţeles că a susţinut un proiect de Lege a sănătăţii prost şi că este mai bine să renunţe. “Salut cu toată sinceritatea, cu toată responsabilitatea, cu tot entuziasmul societatea civilă românească. Din punctul meu de vedere, este o victorie de nedescris a acestei societăţi care amuţise, care amorţise şi care, în sfârşit, a dovedit unui preşedinte cu tendinţe autoritariste că nu e singur pe lume şi că nu poate face ce vrea el”, a spus Nicolăescu. Deputatul a precizat că, din momentul retragerii proiectului de lege a sănătăţii, drumul către o dezbatere normală este unul deschis.

Fostul ministru al Sănătăţii Eugen Nicolăescu: „Cred că avem două aspecte ale gestului de retragere a proiectului Legii sănătăţii. Unul este de natură politică, personală, al lui Traian Băsescu, şi aici eu cred, încă o dată, că Traian Băsescu a jignit poporul român, ne-a jignit pe noi toţi, pentru că el a zis că “Îmi iau jucăria şi plec”. Aşa ceva nu se face într-o ţară normală. Şi al doilea aspect este cel de natură politico-social-civilă, în sensul în care societatea românească, cu presiunea pe care a făcut-o, a învins, a reuşit să dovedească unui posibil dictator că România este vie, România trăieşte şi că românii nu pot fi îngenuncheaţi când vrea unul sau altul. Eu cred că este o reuşită extraordinară. Şi mai este şi un al treilea aspect. Românii au scăpat de riscurile unei posibile legi care le-ar fi afectat foarte rău viaţa.”

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. Vasile Astărăstoae: „Trăim în ţara lui Urmuz încât absurdul nu trebuie să ne mai mire. Este cel puţin ilar ca după ce reprezentanţii corpului profesional în întâlnire la Ministerul Sănătăţii şi-au arătat disponibilitatea de a participa cu expertiza lor la o construcţie legislativă solidă, tot ei să fie acuzaţi ca fiind unul din factorii decisivi care au determinat retragerea legii. Este foarte clar că atât timp cât medicii sunt nemulţumiţi, personalul medical este nemulţumit, pacienţii sunt nemulţumiţi, lucrurile nu merg bine şi sunt necesare schimbări în sistem, dar în acelaşi timp aceste schimbări trebuie făcute de o asemenea manieră încât să nu distrugem sistemul. În acelaşi timp, aceste schimbări trebuie să fie fundamentate, evaluat impactul, trebuie să fie explicate în aşa fel încât să fie acceptabile şi acceptate de majoritatea cetăţenilor. Aşa funcţionează o democraţie şi aşa funcţionează un stat democratic.”



12