Teoretic, parlamentarii sunt puși în funcție pentru a reprezenta interesele poporului. Cel puțin acesta este sloganul lor preferat în campania electorală. Însă, imediat după ce se instalează confortabil în forul legislativ, aleșii sunt loviți de o amnezie severă, uită toate promisiunile, ba chiar își bat joc de voința poporului. Un asemenea exemplu este dat chiar de legea prin care parlamentarii primesc pensii speciale, intrată în vigoare la 1 august. Chiar dacă cetățenii s-au opus vehement acestui act normativ încă dinainte de a fi adoptat, aleșii nu au dat nici doi bani pe acest lucru și au adoptat actul normativ mai repede decât în cazul altor legi. Așa se face că, începând din august, statul român este obligat să cheltuiască, din banii contribuabililor, evident, 250.000 de euro (peste un milion de lei) în fiecare lună pentru a plăti pensiile speciale ale parlamentarilor care, în mare parte, nu au făcut nimic în afară de a dormi, a se juca sau pur și simplu a sta degeaba. Iar această decizie a fost luată în contextul în care mai toate domeniile și instituțiile se plâng de lipsă de fonduri, iar angajații la stat primesc salarii de nimic, având un volum de muncă extrem de mare.
PETIȚIE ÎMPOTRIVA NESIMȚIRII ALEȘILOR
Revoltați la culme, mai mulți cetățeni au lansat o petiție pe internet, care poate fi semnată de oricine nu este de acord să plătească pentru pensiile speciale ale parlamentarilor. Petiția, disponibilă la adresa: http://www.petitieonline.com/petitie_pentru_anularea_pensiilor_speciale_pentru_parlamentari, a strâns din martie, când a fost lansată, și până acum peste 58.000 de semnături (dintre care mai mult de 7.000 numai în ultima săptămână) și mai mult de 7.200 de comentarii care exprimă revolta generală a oamenilor. Cei mai mulți dintre cei care au aderat la petiție au spus că pensiile speciale pentru parlamentari sunt anormal de mari pentru (ne)munca depusă și s-au plâns că nu se simt reprezentați în Parlament. „Părinții mei au muncit 36, respectiv 40 de ani și au ieșit la pensie cu 800 de lei. Eu am 42 de ani și nu se știe ce pensie o să iau sau dacă o să iau. Pentru noi nu sunt bani, dar pentru ei se găsesc”, a scris un semnatar. „Nu mi se pare normal că pentru ei se găsesc întotdeauna bani, dar pentru copii sau pentru săraci, nu! Nu e posibil așa ceva! Pensia de urmaș de ce nu se mărește? Pensiile oamenilor care lucrează 40 de ani și ies la pensie cu 800 de lei de ce nu contează pentru ei? Toți își fac averi pe parcursul mandatelor și nu cred că exact pensia asta specială le-ar lipsi! Sunt penibili cu atâtea invenții!”, a comentat un alt român.
CE A STÂRNIT REVOLTA
Ceea ce este mai enervant decât simplul fapt că se oferă pensii speciale pentru parlamentari este cuantumul rentei acordate fiecărui ales. Conform actului normativ, pe lângă pensia de bază, deputații și senatorii care au fost doar pentru un mandat (patru ani) în funcţie vor mai lua, lunar, 1.600 de lei. Celor cu două mandate (opt ani) li se va suplimenta pensia cu 3.100 de lei, iar cei cu trei mandate (12 ani) vor lua de la stat în jur de 6.000 de lei. În condițiile în care pensia unui om care lucrează zeci de ani ajunge cu greu la 1.000 de lei, este normal ca o asemenea lege să ne scoată din sărite.
Citește și: