Revoltă sîngeroasă la Budapesta

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Revoltă sîngeroasă la Budapesta

Eveniment 20 Septembrie 2006 / 00:00 835 accesări

Premierul ungar, Ferenc Gyurcsany, aflat în centrul unui scandal politic după ce a recunoscut că a minţit în campania electorală, refuză să demisioneze, în pofida crizei politice marcate de violenţe soldate cu rănirea a 150 de persoane. Protestatarii, care cereau demisia premierului socialist, au reuşit să pătrundă în cursul nopţii de luni spre marţi în sediul televiziunii publice şi să citească o petiţie, în timp ce clădirea era asediată. Poliţia, depăşită de evenimente, a reuşit să-i evacueze abia în jurul orei 4 dimineaţa, cu ajutorul grenadelor lacrimogene şi al tunurilor cu apă.

Piaţa Szabadsag, unde se află sediul central al televiziunii naţionale, dar şi sediul Parlamentului, a fost evacuată de poliţie, însă numeroasele autoturisme incendiate, băncile smulse şi tomberoanele răsturnate ofereau, marţi, o imagine elocventă despre furia manifestanţilor.

Marţi, situaţia în centrul capitalei maghiare părea a fi calmă. Totuşi, circa 200 de persoane se adunaseră în faţa Parlamentului din Budapesta, purtînd un sicriu, într-un gest simbolic, de a cere, fără incidente, demisia premierului Ferenc Gyurcsany. Manifestanţii au urcat sicriul pe un suport din lemn acoperit cu pînze negre, alături de o pancartă pe care scria: "Vom îngropa Guvernul Gyurcsany!".

Nu departe, televiziunea naţională, încă marcată de violentele evenimente din cursul nopţii, a rămas înconjurată de poliţie. Manifestanţii aparţin formaţiunii de extremă dreapta Mişcarea pentru o Ungarie mai bună. Demonstranţii au provocat daune semnificative în apropierea intrării principale a sediului televiziunii, înainte de a fi împrăştiaţi de forţele de ordine. Aceştia au invocat amintirea Revoltei anti-sovietice din 1956, a cărei aniversare, a 50-a, va fi celebrată în luna octombrie. Confruntările dintre manifestanţi şi forţele de ordine, cele mai grave de la căderea Comunismului în această ţară, constituie un serios avertisment că poliţia nu este echipată adecvat, duce lipsă de personal şi nu poate oferi garanţia siguranţei.

Imagini din timpul manifestaţiei au fost transmise în direct de televiziunea comercială Hir TV, apropiată opoziţiei de dreapta, fiind reluate de alte canale de televiziune. În schimb, ambele canale ale televiziunii naţionale şi-au oprit emisiunea în jurul orei locale 01,20, cînd manifestanţii au pătruns în clădire, după mai multe ore de asalt. Demonstranţii au prezentat o petiţie directorului Departamentului de Ştiri, care a fost citită în aula instituţiei, prin care se cerea demisia premierului Gyurcsany şi Guvernului său.

Preşedintele Laszlo Solyom i-a convocat, marţi, pe ministrul Justiţiei şi Ordinii Publice, Jozsef Petretei şi pe şefii poliţiei pentru a se informa, în detaliu. În timpul manifestaţiilor violente, Jozsef Petretei şi-a prezentat demisia, dar aceasta a fost respinsă de premier. Şeful statului a vorbit despre "o criză morală a societăţii", afirmînd că Ferenc Gyurcsany a pus democraţia maghiară în pericol. Acesta i-a cerut premierului să îşi ceară scuze poporului pentru faptul că "s-a jucat cu democraţia", criticîndu-l totodată pentru contrastul dintre promisiunile sale pre-electorale şi politicile sale post-electorale. Şeful statului maghiar i-a criticat şi pe cei care au făcut paralele între evenimentele din noaptea trecută şi Revolta din 1956. Din cauza evenimentelor interne, preşedintele Solyom şi-a amînat vizita pe care urma să o efectueze, ieri, în Kosovo, la contingentul maghiar al Forţei Internaţionale de Pace din provincia sîrbă.

Grupul parlamentar al socialiştilor a solicitat principalelor partide de opoziţie, Uniunea Tinerilor Democraţi şi aliatului său, Partidul Creştin-Democrat, să se distanţeze de violenţe. Parlamentul a adoptat aproape în unanimitate, o declaraţie prin care cere populaţiei să îşi exprime opinia, dar fără să recurgă la violenţă. În legătură cu aceleaşi evenimente, premierul socialist a respins, din nou, marţi, ideea unei demisii, afirmînd că va continua planul său de reforme. Ferenc Gyurcsany a afirmat că va cere tuturor partidelor parlamentare să fie de acord cu interzicerea demonstraţiilor spontane. În prezent, legea stipulează că orice demonstraţie trebuie să solicite acordul poliţiei cu 72 ore înainte. Premierul finlandez Matti Vanhanen, a cărui ţară deţine preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene, a calificat protestele antiguvernamentale din Ungaria drept o chestiune internă şi a menţionat că nu va fi luată nicio măsură în această privinţă.

Opinia publică maghiară este extrem de divizată în privinţa afirmaţiilor premierului Gyurcsany, potrivit unui sondaj de opinie realizat de institutul Szonda Ipsos. Circa 43% dintre respondenţi cred că premierul ar trebui să demisioneze, deoarece "a recunoscut că a minţit". Alţi 47% dintre subiecţi consideră că Gyurcsany nu trebuie să demisioneze întrucît "toţi politicienii mint". 90% dintre unguri au auzit de scandal, însă numai 50% au declarat că au fost atenţi la precizările ulterioare ale premierului Gyurcsany. Peste o jumătate dintre cei intervievaţi au afirmat că demonstraţiile de protest organizate la Budapesta nu îl vor putea determina pe premier să demisioneze, în timp ce o treime dintre aceştia împărtăşeau opinia contrară.



12