Revoluţia din ’89, în presa străină

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Revoluţia din ’89, în presa străină

Monden 22 Decembrie 2009 / 00:00 812 accesări

Un interviu incendiar. Deutsche Welle a prezentat, ieri, în ediţia electronică, informaţii despre o misiune secretă a unor cetăţeni canadieni, veniţi în 1989 în România, cu câteva luni înainte de Revoluţie, pentru a realiza un interviu cu Laszlo Tokes, dezvăluirea fiind conţinută şi într-un film documentar. Cu câteva luni înainte de revoluţie, doi canadieni au pornit de la Montreal spre România, pe rute diferite, pentru a nu fi descoperiţi de Securitate. Rejean Roy, reporter la Radio Canada, a venit cu avionul la Bucureşti, iar apoi a luat trenul spre Timişoara, unde urma să se întâlnească cu un alt canadian, Michel Clair. Acesta, fost ministru în provincia Quebec, a luat avionul de la Montreal la Viena, iar de acolo s-a deplasat cu maşina în Ungaria, într-un orăşel de lângă Balaton, unde erau planificate întâlniri cu diverşi mediatori şi cu un translator, pentru a stabili ultimele detalii înainte de intrarea în România. Michel Clair şi Rejean Roy i-au luat un interviu în secret lui Laszlo Tokes, în apartamentul acestuia din Timişoara, pentru a-l vinde apoi presei scrise şi audiovizuale din Canada. Interviul, care critica dur regimul Ceauşescu, a fost realizat fără ştirea Securităţii şi a fost scos din România.

Elemente inedite. Dezvăluirea este conţinută în filmul documentar „Umbra lui Dracula - Povestea reală din spatele revoluţiei române”, al regizorului Arpad Szoczi. Deşi îi urmăreau constant pe cei doi canadieni, informatorii Securităţii nu au reuşit să dovedească nimic concret. „Radu Tinu, la acea vreme adjunct al şefului Securităţii în judeţul Timiş, mi-a spus ca atunci când a văzut interviul, difuzat la televiziune în Canada, era acasă în bucătarie şi s-a tăiat la mână cu un cuţit”, povesteşte regizorul Arpad Szoczi. „Mi-a spus că atunci când a fost în închisoare, după Revoluţie, unul dintre colegii lui de celulă era un fost asistent al lui Nicolae Ceauşescu. Cu câteva săptamâni înainte de revoluţie, acesta s-a dus cu Ceauşescu la Moscova, pentru a participa la o întâlnire cu Mihail Gorbaciov. Şi i-a spus: . Şi Gorbaciov i-ar fi răspuns: <Ştii ceva, hai să aşteptăm până în ianuarie, să vedem cine va fi atunci la putere>”, explică regizorul. Şi cei doi realizatori ai interviului sunt convinşi că interviul secret din 1989 a fost totuşi unul dintre motivele care au dus la izbucnirea revoluţiei la Timişoara, iar Arpad Szoczi este convins că filmul său aduce elemente noi despre evenimentele din 1989. Cei doi canadieni au revenit la Timişoara după 20 ani, cu ocazia prezentării filmului, la care a participat şi fostul preşedinte polonez Lech Walesa.

Un urs trezit din somn. Pasiunea lui Ceauşescu pentru vânătoarea de urşi ar putea fi povestea revoluţiei române din 1989, a comentat publicaţia „The Guardian”, în ediţia electronică, făcând o paralelă între urşii sedaţi şi legaţi de copaci pentru a fi împuşcaţi de dictator şi poporul român, care acum 20 de ani s-a trezit din somn. În 1989, în toate ţările comuniste din Europa regimurile totalitare aproape că s-au retras de la putere, fără violenţă. În România însă conducerea comunistă a ordonat forţelor de securitate să tragă în populaţie. Acestea s-au supus. A izbucnit un război civil, chit că de scurtă durată. „Revoluţia s-a transformat într-o cripto-lovitură de stat”, susţine autorul Michael Meyer. Probabil că nicio revoluţie nu este aşa cum pare, însă cea din România este în mod special învăluită în mister. Deoarece, în momentul discursului susţinut de Ceauşescu din balconul clădirii Comitetului Central, s-a transformat de fapt în două revoluţii, una desfăşurată public, pe străzi, iar cealaltă constând într-o bătălie crâncenă pentru putere, dusă de elite în spatele cortinei, continuă jurnalistul.



12