Revoluţia română, marcată la Biblioteca Judeţeană

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Revoluţia română, marcată la Biblioteca Judeţeană

Cultură 15 Decembrie 2009 / 00:00 414 accesări

Ultima lună a anului nu reprezintă doar luna cadourilor şi a bucuriilor specifice sezonului alb. Pentru români, decembrie constituie un prilej de aducere aminte, cu conotaţii deosebite, anul acesta împlinindu-se 20 de ani de la revoluţia din decembrie 1989, care a dus la căderea comunismului în România. Pentru a marca acest moment, Biblioteca Judeţeană „Ioan N. Roman” a deschis, la parterul instituţiei de cultură, o mini-expoziţie de carte.

„Revoltă populară, lovitură de stat, acţiuni ale trădătorilor de patrie, proteste, revoluţie furată, aglomeraţie, schimbare de regim, explozia mămăligii, demonstraţie de stradă, complot al eşalonului doi, evenimente în luna decembrie. Iată câteva dintre denominaţiile acordate de-a lungul acestor 20 de ani, fenomenului social care a dus la căderea comunismului în România sfârşitului de an 1989. Spectrul lor larg este probă a complexităţii şi importanţei fenomenului”, specifică responsabilul de expoziţie Ionel Alexe. Câteva personaje vizibile, protagoniste ale acestei „istorii încă încâlcite” sunt amintite de către organizatorul expoziţiei. Printre aceste nume, în spatele cărora se ascund oameni obişnuiţi - răniţi, bătuţi, torturaţi sau ucişi, se află: Nicolae Ceauşescu - preşedinte al republicii, Laszlo Tokes - pastor reformat, Vasile Milea - ministru al apărării, Victor Stănculescu - general de armată, Iulian Vlad - şef al Departamentului Securităţii Statului.

Volumele care se regăsesc în această expoziţie poartă titluri sugestive precum: „Complotul Securităţii. Revoluţia trădată din România”, de Antonia Rados, „1989 - Legiunea Revoluţiei”, de Costel Balint, „Decembrie ’89. Deconstrucţia unei revoluţii”, de Ruxandra Cesereanu, „Minunatele amintiri ale unui ambasador al golanilor”, de Alexandru Paleologu.

Expoziţia este realizată de Centrul de Informare Comunitară al Bibliotecii Judeţene Constanţa şi va fi deschisă publicului vizitator, pe care istoria recentă îl influenţează într-o mare măsură, până pe 15 ianuarie.



12