Revoluție în medicină! Vor fi salvați pacienți în faze terminale!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Pas uriaș Rezultate fără precedent

Revoluție în medicină! Vor fi salvați pacienți în faze terminale!

Sănătate 17 Februarie 2016 / 18:58 4440 accesări

Lumea medicală așteaptă cu sufletul la gură soluții salvatoare pentru bolnavii cu diferite tipuri de cancer, leucemii. Dacă pentru unele boli grave există unele tratamente, lupta pentru salvarea pacienților cu neoplasm este considerată a fi aproape o misiune imposibilă. Tratamentele cu citostatice sau alte metode, radioterapie, cobaltoterapie (e adevărat, cea din urmă tot mai rar folosită), lungesc viața pacienților, însă sunt extrem de agresive și nici nu merg folosite la nesfârșit. Soarta bolnavului, din păcate, mai devreme sau mai târziu va fi cam la fel. Oameni de știință fac cercetări peste cercetări de ani buni, însă rezultatele concrete s-au tot lăsat așteptate. Între timp, numărul deceselor în rândul pacienților cu cancer sau leucemii este tot mai mare. De altfel, și studiile realizate pentru ceea ce se va întâmpla în viitor sunt sumbre; de exemplu, sunt voci care spun că, în România, în câțiva ani poate că unul din doi oameni va dezvolta o formă de cancer.

VESTE EXCELENTĂ O veste excelentă a fost dată recent în cadrul adunării anuale a Asociației Americane pentru Progres Științific (American Association for the Advancement of Science). Mai exact, o nouă metodă de tratare a cancerului ar putea să revoluționeze lumea medicală. Rezultatele sunt fără precedent la bolnavii de cancer aflați în stadiu terminal, la care toate celelalte tratamente eșuaseră și a căror speranță de viață nu mai era decât de două până la cel mult 5 luni, au transmis marți BBC și Huffington Post, pe baza unor date prezentate la Washington, scrie Agerpres. Conducătorul echipei care a dezvoltat tratamentul, profesorul Stanley Riddell de la Fred Hutchinson Cancer Research Centre din orașul american Seattle, a precizat că este doar un prim pas, dar unul extrem de important.

ÎN CE CONSTĂ NOUA METODĂ Tratamentul nu este unul agresiv pentru pacienți. El constă în prelevarea de celule din sistemul imunitar al bolnavului, numite celule T, care, în mod normal, distrug țesuturile infectate. Aceste celule au fost modificate genetic în așa fel încât, reintroduse în corpul bolnavului, să recunoască și să lupte contra celulelor maligne. De exemplu, a explicat specialistul american, citat de Agerpres, această metodă a fost testată pe unii pacienți care au primit diagnosticul de leucemie limfoblastică acută, fără nicio altă posibilitate de tratare. ”O singură doză din această terapie a dus la completa vindecare în peste 90% din cazuri, la care nu s-au mai depistat apoi deloc celule de leucemie”, a spus specialistul american.

La persoane suferind de alte tipuri de cancer al sângelui, răspunsul pozitiv a fost înregistrat în peste 80% din cazuri.

„FĂRĂ PRECEDENT ÎN MEDICINĂ“ „Să fim cinstiți, să obții această rată de răspuns la pacienți cu un stadiu foarte avansat al bolii este ceva fără precedent în medicinăׅ“, a spus Stanley Riddell. Șapte pacienți au avut însă complicații foarte grave, necesitând internare la terapie intensivă, iar doi dintre ei au murit. Aceste cifre pot fi considerate ca acceptabile în situația unor bolnavi în fază terminală, efectele secundare ale noului tratament fiind mult mai mari decât ale chimioterapiei sau radioterapiei folosite contra leucemiei, comentează BBC, citat de Agerpres.

CONSTANȚA Numărul bolnavilor de cancer, de diferite tipuri, este în creștere, fapt care îi alarmează pe doctori. Dacă în 2014, în Constanța, de exemplu, erau raportate 2.366 de cazuri noi de cancer luate în evidență, în 2015 numărul a ajuns la 2.471, potrivit purtătorului de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Județeană (DSPJ) Constanța, dr. Loti Popescu. Cele mai multe cancere sunt cele bronhopulmonare, respectiv 443, în 2014, și 401, în 2015. Pe următorul loc, ca număr de îmbolnăviri, se situează cancerul colorectal. Astfel, dacă în 2014 erau semnalate 248 de cazuri de cancer, în 2015 numărul a ajuns la 268.

Metoda va fi testată și pe persoane cu tumori solide. Specialiștii apreciază metoda drept o „revoluție“, dând mari speranțe pe viitor.

Citește și:

Singurul centru din ţară de cercetare a cancerului, la Constanța

Taguri articol


12