Rezidenţă permanentă în SUA, contra investiţii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Rezidenţă permanentă în SUA, contra investiţii

Monden 23 Martie 2013 / 00:00 499 accesări

BOOM DE POPULARITATE SUA au introdus un program de acordare accelerată a vizei, în care cetăţenii străini pot obţine rezidenţa permanentă investind 500.000 dolari într-un proiect care creează cel puţin zece locuri de muncă. Prin acest program, cunoscut sub numele de EB-5, străinii investesc bani în economia americană şi, în schimbul investiţiilor lor şi al depunerii unei serii de documente, printre care înregistrări bancare şi fiscale, verificări de cazier şi chiar teste de sifilis, primesc cinci cărţi verzi.

Programul EB-5 cunoaşte un boom de popularitate determinat în mare măsură de o economie americană în dificultate, în care dezvoltatorii caută noi surse de capital. Este alimentat şi de cererea în creştere a numărului de străini care doresc accesul la şcoli americane şi - în cazul Chinei, de unde provin majoritatea investitorilor - o mai mare libertate. Programul se bucură de un sprijin bipartizan larg în Congres, iar senatori-cheie, care negociază o revizuire a sistemului imigraţiei, au declarat că înclină spre extinderea programelor de viză care oferă o impulsionare imediată economiei. Alţii susţin însă că sumele programului EB-5 nu fac decât să cumpere cetăţenia, iar acest lucru le permite în mod nedrept unor străini bogaţi să scurteze traseul vizei înaintea altora care aşteaptă ani de zile.

RECORD DE VIZE De când a fost iniţiat programul EB-5 în 1992, peste 29.000 de persoane au primit vize, străinii au investit peste 6,8 miliarde dolari şi au fost create 50.000 de locuri de muncă în SUA. Trei sferturi din toate aceste vize au fost eliberate din 2008, anul în care a lovit recesiunea, iar dezvoltatorii au început să aibă probleme cu obţinerea de capital. Oficiali ai Departamentului de Stat au declarat că sunt pe cale să emită un număr record de vize în acest an, peste 9.000, aproape la limita anuală de 10.000 autorizată de Congres, dintr-un total de 140.000 de vize pentru imigranţi pe bază de locuri de muncă. Peste 70% merg către investitori chinezi, dar şi mulţi alţii proveniţi din Coreea de Sud, Taiwan, India, Emiratele Arabe Unite şi Canada. Programul le cere străinilor să investească un milion de dolari, cu excepţia cazului în care un proiect este într-o zonă rurală sau într-un loc cu o rată a şomajului deosebit de ridicată, unde investiţia necesară este de 500.000 de dolari. Marea majoritate a vizelor eliberate sunt pentru sume mai mici. Acest lucru ajută SUA să fie mai competitivă faţă de Canada, Marea Britanie, Australia, Noua Zeelandă, ţări care au programe similare.

Industria hotelieră din SUA a fost deosebit de entuziasmată: Marriott International a obţinut 500 de milioane de dolari capital EB-5, iar Hilton Worldwide a obţinut 100 de milioane dolari.



12