Rezidenţiat 2012 cu taxe controversate!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Absolvenţi medicinişti puşi la plată Discuţii, decizii, modificări

Rezidenţiat 2012 cu taxe controversate!

Sănătate 06 Octombrie 2012 / 00:00 656 accesări

Rezidenţiatul 2012 (sesiunea din 25 noiembrie) a debutat cu stângul, taxele impuse pentru înscriere fiind contestate de către absolvenţii medicinişti. După ce iniţial se anunţase o taxă mărită cu 200 de lei faţă de anul trecut, ajungându-se astfel la 500 de lei, ordinul fiind publicat de Ministerul Sănătăţii (MS) pe 3 octombrie, vineri s-a revenit asupra deciziei şi s-a stabilit ca ea să fie de 360 de lei. Secretarul de stat în MS, dr. Alexandru Rafila, a explicat că încă nu au fost efectuate modificările în Monitorul Oficial al României, dar a precizat că acest lucru va avea loc cât mai curând posibil, astfel încât mediciniştii să plătească o sumă accesibilă, nu cu mult modificată faţă de anul precedent. Şi rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, acad. prof. dr. Ioanel Sinescu, a confirmat faptul că înscrierea la concursul de rezidenţiat nu va presupune o taxă mai mare de 360 de lei. Tinerii absolvenţi urmau să protesteze, vineri, vizavi de decizia de mărire a taxei de înscriere. Reprezentantul Societăţii Studenţilor Medicinişti din Bucureşti, Cristian Moise, a precizat că nu susţine neapărat ideea protestului, fiind convins că pot fi remediate unele probleme şi pe cale amiabilă, aşa cum s-a şi întâmplat, protestul anunţat pentru vineri fiind anulat.

Un ordin al MS arată că sumele ce vor fi încasate de la concurenţi vor forma bugetul ce va acoperi cheltuielile de personal dar şi materialele necesare organizării Rezidenţiatului. Rectorii universităţilor care au organizat concursul naţional s-au plâns de cheltuielile mult prea mari, aşa că susţin perceperea taxelor. Rectorul Universităţii „Carol Davila”, un important centru de organizare, prof. Sinescu, a declarat că Rezidenţiatul presupune o desfăşurare imensă, fiind cheltuite sume mari, aşa că se impune perceperea acestor taxe. Universităţile din Bucureşti, Craiova, Cluj Napoca, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara vor beneficia de o cotă de maximum 80% din sumele încasate, astfel încât să poată acoperi cheltuielile.

NOUTĂŢI ŞI SPECIALIZĂRI DEFICITARE Cum la nivel naţional există un mare deficit de personal pe anumite specializări, specialiştii MS au gândit să organizeze Rezidenţiatul pe post în spitale clinice (deci cu clinici universitare), institute sau centre medicale clinice. Nu cu mult timp în urmă, ministrul demisionar al Sănătăţii, dr. Vasile Cepoi, declara, ca şi noutate în acest an, că se va organiza Rezidenţiatul pe post şi pentru spitalele clinice, nu aşa cum era până acum doar pentru cele mici, tocmai pentru a asigura o continuitate în cariera medicilor în ţară. „Numărul posturilor scose la concurs nu se va mai stabili aleator, numai pe criterii istorice, ci în funcţie de dinamica de personal din ultima perioadă”, spunea dr. Cepoi.

Din păcate, în ţara noastră, specializările deficitare sunt un număr mare. Este vorba despre: anestezie şi terapie intensivă, boli infecţioase, chirurgie cardiovasculară, epidemiologie, farmacie clinică, hematologie, medicină de laborator, medicină de urgenţă, neonatologie, neurochirurgie, oncologie medicală, ortopedie şi traumatologie, psihiatrie, psihiatrie pediatrică, radiologie şi imagistică medicală, radioterapie şi recuperare, medicină fizică şi balneologie.

Similar anului trecut, concursul se va desfăşura, descentralizat, în şase centre universitare din ţară: Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Timişoara şi Craiova pentru toate domeniile, respectiv medicină, medicină dentară şi farmacie, pe baza aceleiaşi bibliografii şi tematici. O premieră a Rezidenţiatului 2011 a fost organizarea unei noi sesiuni de Rezidenţiat în mai 2012, o mare parte a locurilor şi posturilor rămânând vacante. După susţinerea Rezidenţiatului din mai 2012, 372 de absolvenţi medicinişti s-au integrat în sistemul sanitar.



12