Rezistați 3 zile fără telefoane sau vi se face rău?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Rezistați 3 zile fără telefoane sau vi se face rău?

Lifestyle 06 Februarie 2017 / 17:21 563 accesări

Timp de 3 zile, mai exact pe 6, 7 şi 8 februarie, ar trebui să renunţăm la folosirea telefoanelor mobile sau cel puţin să reducem numărul convorbirilor şi al SMS-urilor, și asta cu ocazia Zilelor mondiale fără telefon mobil. Aceste zile sunt marcate încă din 2001, cu scopul de a atrage atenția utilizatorilor asupra impactului pe care tehnologiile moderne îl au asupra mediului şi vieţii cotidiene. Ideea a fost lansată de scriitorul francez Phil Marso, el dorind să extindă astfel dezbaterea lansată în romanul său umoristic „Tueur de portable sans mobile apparent” (Asasinul de portabile fără mobil aparent), publicat în 1999, primul thriller ce are drept personaj principal telefonul mobil. Romanul poliţist spune cu umor povestea telefonului mobil devenit un adevărat înger al comunicării, care ne supraveghează permanent, dar e ameninţat de un asasin invizibil, şi se întreabă cum de a ajuns acest dispozitiv de comunicare să ne modifice total comportamentul şi să bulverseze toate codurile sociale. Scriitorul Phil Marso afirmă că nu a fost niciodată împotriva telefonului mobil, deşi nu îl folosea. Ziua de 6 februarie a fost aleasă deoarece în calendarul catolic este sărbătorită ziua Sfântului Gaston, nume ce apare într-un popular cântec francez din anul 1970, în interpretarea lui Nino Ferrer: ”Gaston, sună telefonul, dar, ca întotdeauna, nimeni nu ridică receptorul”, scrie TVR.

Nomofobia (no-mobile-phobia) este o afecţiune cauzată de tehnologie, dar şi de lipsa ei, este teama de a nu a avea telefonul mobil. Gadgeturile au ajuns pentru unii prelungiri ale propriului corp, iar pierderea lor poate provoca crize de panică, dificultăţi în respiraţie, frisoane, transpiraţie, accelerarea ritmului cardiac, dureri toracice sau stări de vomă.

Teama de a fi fără telefon mobil provine din dependenţă. Atunci când o persoană este fizic sau mental dependentă de ceva, nu reuşeşte să găsească o modalitate de a scăpa.

Oamenii sunt animale sociale care au nevoie de companie constantă, de comunicare și contact permanent cu ceilalţi. Prin urmare, această fobie nu este total nefirească, având în vedere faptul că telefonul este la îndemână, disponibil imediat și folosit de persoane de toate vârstele, mai punctează sursa citată. Cei mai vulnerabili şi mai ataşaţi de telefonul mobil sunt adolescenții; preocupați și absorbiți de acesta, ei se deconectează aproape total de lumea exterioară.



12