Rezistența la antibiotice, o bombă cu ceas!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Reală amenințare asupra sănătății publice

Rezistența la antibiotice, o bombă cu ceas!

Sănătate 14 Martie 2016 / 16:41 1088 accesări

Utilizarea medicamentelor antimicrobiene existente ar trebui restricționată - este un semnal de alarmă pe care îl auzim tot mai des în ultima perioadă. De altfel, și datele statistice referitoare la rezistența la antibiotice, prezentate de către Asociația Pro Consumatori (APC) România, ne oferă o imagine îngrijorătoare privind acest fenomen. De exemplu, tratamentele cu antibiotice se dau întregului efectiv de animale în 91% din cazuri și doar 9% pentru tratament individual sau aproape 50% din antibioticele din întreaga lume sunt utilizate în zootehnie și avicultură. ”Centrul European pentru Controlul Bolilor a avertizat recent că bacteriile identificate la oameni, produse alimentare și animale continuă să prezinte rezistență la cele mai utilizate antimicrobiene. Oamenii de știință spun că rezistența la ciprofloxacină, un agent antimicrobian extrem de important pentru tratarea infecțiilor umane, este foarte mare în Campylobacter, reducând astfel opțiunile unui tratament eficient al infecțiilor alimentare severe. Bacteria Salmonella, rezistentă la cele mai multe medicamente existente, continuă să se răspândească în toată Europa”, scrie APC România, într-un comunicat.

”Rezistența la antibiotice este o bombă cu ceas. Parlamentul European are puterea de a ajuta la dezamorsarea acesteia prin împiedicarea agricultorilor de a hrăni animalele sănătoase cu antibiotice. Această practică este din ce în ce mai uzitată, prin urmare, este o reală amenințare asupra sănătății publice. Dacă nu facem nimic, ar putea fi prea târziu și leziunile benigne ar putea deveni mortale din nou. Antibioticele trebuie să rămână eficiente pentru a salva viața pacienților care au infecții bacteriene grave”, este declarația directorului general al BEUC (Organizația Europeană a Consumatorilor), Monique Goyens. Consumers International (CI), vocea consumatorilor la nivel global, face apel către lanțurile de fast-food în vederea opririi vânzării de carne tratată cu antibiotice către consumatori.

DE ZIUA CONSUMATORILOR Cu ocazia Zilei Mondiale a Consumatorilor - 15 martie, APC (fostă Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România), membră în CI și BEUC s-a alăturat acestui demers. „Folosirea excesivă a antibioticelor în zootehnie și avicultură joacă un rol fundamental în creșterea rezistenței față de acest tratament care a atins un nivel îngrijorător în întreaga lume. Organizația Mondială a Sănătății a atras atenția asupra faptului că, în lipsa unor măsuri ferme, lumea riscă să se găsească într-o eră post-antibiotice, o eră în care multe medicamente importante vor înceta să mai aibă efect, o eră în care o infecție banală sau o julitură căpătată la joacă pot duce la grave infecții sau chiar la deces, însemnând în practică un regres la situația din secolele precedente”, a declarat președintele APC, conf. univ. dr. Costel Stanciu. Tot el a subliniat că aproape jumătate din antibioticele fabricate pe plan mondial sunt utilizate în ferme, în majoritatea cazurilor pentru a stimula luarea în greutate a animalelor sau pentru a se preveni o serie de boli în rândul acestora. ”Dacă nu se adoptă urgent măsuri legislative în acest domeniu, acest fenomen se va amplifica cu 60% până în 2030, adică va crește de la 63.200 tone în 2010 la 105.600 tone în 2030”, a declarat președintele APC.



12