Adunarea Generală a ONU a adoptat joi seară, la New York, o rezoluţie fără precedent pe tema Kosovo, redactată în comun de Serbia şi de UE, care face apel la dialog întreautorităţile de la Belgrad şi Priştina. Rezoluţia, adoptată fără vot, prin aclamare, salută disponibilitatea UE de a facilita un proces de dialog între Serbia şi Kosovo. Adunarea Generală s-a reunit cu mai mult de două ore întârziere, deoarece în momentul în care trebuia să înceapă reuniunea, reprezentanţii sârbi au protestat faţă de prezenţa în public a liderilor din Kosovo, între care şi preşedintele kosovar Fatmir Sejdiu.
A fost nevoie de negocieri îndelungi înainte ca şeful diplomaţiei sârbe să accepte în final prezentarea rezoluţiei, liderii kosovari fiind declaraţi ca invitaţi de Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie şi Statele Unite. „Dialogul în sine va fi un factor de pace, de securitate şi de stabilitate în regiune Acest dialog va fi în favoarea promovării cooperării şi a realizării progreselor pe drumul spre UE şi ar ameliora viaţa populaţiei”, precizează rezoluţia. Această formulare răspunde dorinţei europenilor, care pledează pentru discuţii între Belgrad şi Priştina privind probleme susceptibile să amelioreze condiţiile de viaţă ale populaţiilor sârbă şi kosovară, precum telecomunicaţiile sau revenirea refugiaţilor. Într-o declaraţie preliminară, ministrul sârb al Afacerilor Externe, Vuk Jeremic, a subliniat că Serbia nu recunoaşte independenţa Kosovo. Oficialul sârb a adăugat însă că \"s-a găsit un teren de înţelegere, prin asigurarea faptului că rezoluţia este în mod fundamental „un document neutru”. Pentru oficialii de la Priştina, care salută adoptarea rezoluţiei, aceasta înlătură orice posibilitate de negociere pe tema statutului politic al Kosovo.
Serbia consideră Kosovo drept provincia sa meridională. În total, 70 de ţări din lume au recunoscut independenţa Kosovo, proclamată de Priştina în februarie 2008. La 22 iulie, Curtea Internaţională de Justiţie a conchis că declaraţia de independenţă nu încalcă dreptul internaţional. Un prim proiect de rezoluţie pe tema Kosovo depus de Serbia la Adunarea Generală a ONU, la sfârşitul lui iulie, a generat reacţii aprinse ale mai multor ţări europene, care apreciau că Belgradul vrea să reia negocierile privind independenţa Kosovo.