Cercetătorii Colegiului de Medicină Albert Einstein din New York au ajuns la concluzia că rezolvarea unui careu de cuvinte încrucişate, lectura sau un joc de cărţi în fiecare zi pot să prevină degradarea rapidă a memoriei, situaţie care apare în cazul persoanelor ce suferă de demenţă. Aceştia au monitorizat, timp de cinci ani, un eşantion de 488 de persoane, cu vîrstele cuprinse între 75 şi 85 de ani, care nu prezentau simptome de demenţă la începutul studiului. În perioada de monitorizare, 101 dintre voluntari au fost afectaţi de această maladie cerebrală.
La începutul studiului, voluntarii au raportat frecvenţa cu care obişnuiau să participe la şase tipuri de activităţi mintale - lectura, scrisul, rezolvarea careurilor de cuvinte încrucişate, jocurile de cărţi, discuţiile de grup sau interpretarea unor partituri muzicale. Pentru fiecare activitate, efectuarea lor cu o frecvenţă zilnică era punctată cu şapte puncte, o frecvenţă de cîteva ori pe săptămînă era punctată cu patru puncte şi o frecvenţă de o singură zi pe săptămînă era punctată cu un punct. Punctajul mediu pentru persoanele care au fost afectate ulterior de demenţă a fost de şapte puncte, ceea ce înseamnă că aceşti voluntari au participat la una dintre cele şase activităţi în fiecare zi, în medie. Zece persoane au declarat că nu participă la nicio astfel de activitate, iar 11 au mărturisit că participă doar la o singură activitate pe săptămînă.
Cercetătorii americani au analizat şi momentul în care pierderile de memorie au devenit tot mai frecvente şi au aflat că pentru fiecare activitate adiţională la care a participat o persoană, momentul de declanşare a degradării memoriei a fost amînat cu 0,18 ani. Punctul în care declinul cerebral a intrat pe o pantă accelerată a fost amînat cu 1,29 de ani pentru persoanele care au participat la 11 activităţi pe săptămînă, comparativ cu persoanele care au participat la doar patru astfel de activităţi pe săptămînă. Aceste rezultate au rămas valide şi după ce echipa de cercetători au introdus în ecuaţie şi alţi factori, precum nivelul educaţiei fiecărui participant.