Franţa şi Germania, două dintre membrele NATO cele mai prudente în a-şi suplimenta efectivele militare desfăşurate în Afganistan, au ieşit la rampă cu noi strategii pentru a-şi păstra contingentele la nivel scăzut. Ministrul francez al Afacerilor Externe, Bernard Kouchner, este de părere că rezolvarea conflictului din Afganistan trebuie să includă o implicare mai importantă a Pakistanului, acolo unde miliţiile Taliban dispun de baze datorită graniţei nesecurizate. “Avem nevoie de mijloace militare pentru a continua securizarea Afganistanului, dar este nevoie şi de o viziune regională, în primul rînd faţă de ţara vecină, Pakistan”, a declarat şeful diplomaţiei franceze în cadrul unei vizite la baza aeriană NATO de la Kandahar, principalul oraş din sudul Afganistanului şi bastion al miliţiilor Taliban.
Frontiera dintre cele două state, lungă de 2.500 kilometri, traversează o zonă extrem de accidentată şi foarte greu de controlat, în special platoul montan Hindukuş. Zona permite luptătorilor Taliban şi aliaţilor lor din al-Qaida să menţină baze în zona tribală din nord-vestul Pakistanului, de unde lansează raiduri împotriva forţelor guvernamentale afgane şi a forţei internaţionale prezente în Afganistan, ce însumează în prezent aproximativ 70.000 de militari. Linia Durand, frontiera artificială care separă populaţia paştună, din care provin miliţiile Taliban, este sursa unei dispute de lungă durată între cele două ţări vecine. Trasată în 1893, linia Durand este moştenirea ocupaţiei britanice şi fiecare dintre cele două state revendică teritoriul deţinut de cealaltă parte. Noi negocieri pentru soluţionarea acestui diferend între cele două state vor avea loc în scurt timp, iar oficialul francez nu a exclus posibilitatea organizării unei conferinţe regionale. În cadrul summit-ului NATO de la Bucureşti, preşedintele Nicolas Sarkozy a anunţat decizia de a suplimenta trupele franceze cu încă 700 de soldaţi, în estul Afganistanului.
La rîndul său, Comandantul armatei germane a declarat că sînt necesari mai mulţi militari în nordul Afganistanului, după o serie de atacuri recente împotriva trupelor sale. Wolfgang Schneiderhan a declarat pentru revista “Focus” că misiunea celor 3.500 de militari ai Bundeswehr din nordul Afganistanului, o regiune considerată calmă în comparaţie cu confruntările din sud, şi-a atins limitele. Acest număr limitat de militari restrînge flexibilitatea în ceea ce priveşte o reacţie rapidă în cazul înrăutăţirii situaţiei. Militarii germani din Afganistan au fost vizaţi de trei atacuri în ultimele săptămîni, soldate cu moartea a şapte afgani, colaboratori ai echipelor de reconstrucţie. Din 2002, la începutul mobilizării Bundeswehr în cadrul Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate, 26 de militari germani au fost ucişi în ţară. Germania a rezistat presiunilor repetate ale aliaţilor NATO de a-şi mobiliza trupele şi în sud, unde americanii, britanicii şi canadienii au confruntări dure cu miliţiile Taliban. Autorităţile germane ar prefera să adopte o uşoară suplimentare a efectivelor sale, dar cu mandat numai în nordul Afganistanului.
O nouă dovadă a luptelor tot mai intense care se înregistrează în sud-vestul ţării sînt noile pierderi înregistrate de armata britanică. Doi soldaţi britanici din cadrul Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate au murit şi alţi doi au fost răniţi în sudul Afganistanului, în acest sfîrşit de săptămînă. Numărul soldaţilor britanici care şi-au pierdut viaţa în Afganistan se ridică la 93. Anul trecut, bilanţul victimelor din cadrul forţei internaţionale a fost de 218. Numărul victimelor în rîndul populaţiei afgane este însă cu mult mai mare. De exemplu, cel puţin 11 poliţişti au fost ucişi în noaptea de duminică spre luni într-un atac revendicat de miliţiile Taliban, în provincia Kandahar, din sudul ţării.