Comisia parlamentară de anchetare a alegerilor prezidențiale din 2009 continuă audierile cu scopul de a determina dacă scrutinul în urma căruia Traian Băsescu a câștigat al doilea mandat de președinte a fost marcat de fraude. De această dată, a venit rândul contracandidatului lui Băsescu de la acea vreme, Mircea Geoană, să vorbească despre evenimentele ce au legătură cu prezidențialele de acum opt ani. Geoană le-a dat explicații parlamentarilor din comisia de anchetă despre vizita sa de dinainte de alegeri acasă la Sorin Ovidiu Vântu. El a spus că, în campania electorală, a renunțat la paza Serviciului de Protecție și Pază și că nu știe cine l-a urmărit acasă la Vântu. „Cât de mult sau cât de puţin a contat vizita mea în seara de dinainte e o chestiune subiectivă. Eu cred că a fost un pretext. Cred că este mai interesant de văzut cine stătea pe urmele unui candidat prezidenţial cu o noapte înainte, făcând astfel de poze, cred că e mai interesant, din punctul meu de vedere, pentru eventuale investigaţii”, a spus Geoană.
DEZBATEREA PREZIDENȚIALĂ, MODERATĂ DE UN OFIȚER ACOPERIT?
Geoană și-a exprimat suspiciunea cu privire la corectitudinea alegerilor din 2009, în contextul în care dezbaterea prezidențială de la acea vreme a fost moderată de omul de televiziune Robert Turcescu, cel care mai târziu a dezvăluit faptul că a fost ofițer acoperit. „Privind acum în retrospectivă, lumina pe care o revarsă abundenţa de dezvăluiri asupra prezidențialelor din 2009 ne face să ne uităm cu ochi proaspeţi la acel moment. Cred că suntem în Cartea Recordurilor pentru faptul că un ofiţer acoperit a moderat o dezbatere prezidenţială. În sine, este o operaţiune excepţională. Nu ştiu dacă există undeva în lumea democratică cât de cât autentică o situaţie în care un ofiţer acoperit să modereze. Cum un ofiţer acoperit a ajuns în situaţia respectivă, asta este iarăşi o întrebare interesantă”, a spus Geoană. El a precizat că, dacă ar fi ştiut că Turcescu este ofiţer acoperit, nu ar fi acceptat invitaţia la dezbatere. Geoană a mai spus că a existat un mod de operare în influențarea alegerilor din 2009. „Situaţia este absolut inedită şi într-un fel arată încă o dată un mod de operare - şi acesta este de fapt ce deranjează mai mult decât elementul personal, cu ce metode câştigă cineva alegeri. Este un lucru care, privind acum în retrospectivă, este absolut inacceptabil şi cred că este o operaţiune pe care cei care eventual, repet, condiţionez şi contextualizez declaraţiile mele, dacă au avut cumva în vedere să pună un acoperit să modereze o dezbatere prezidenţială este extrem, extrem de grav”, a spus Geoană. La rândul său, deputatul PMP Robert Turcescu a răspuns speculațiilor potrivit cărora el ar fi făcut jocurile lui Gabriel Oprea, spunând că a fost avansat în grad de ofițer acoperit cu mult după dezbaterea prezidențială. „Celebra listă cu avansările făcute la secret de domnul Gabriel Oprea şi răspunsul MApN arată că avansarea mea în grad, sub acoperirea domnului Oprea, s-a întâmplat la mult timp după dezbaterea prezidenţială din 2009”, a spus fostul moderator al dezbaterii.
FOSTUL PREȘEDINTE AEP A CHIULIT DE LA AUDIERI
Marea absentă de la audierile de luni e fostul președinte al Autorității Electorale Permanente (AEP) Ana-Maria Pătru. Ea a explicat că nu a vrut să vină pentru că nu a lăsat-o copilul să plece. „În fatidica zi a reţinerii, copilul meu m-a implorat cu lacrimi în ochi să vin seara acasă la el. L-am asigurat că mă voi întoarce repede. Numai că Purgatoriul reprezentat de drumul spre libertate, în condiţiile în care faptele nu au fost dovedite şi arestarea s-a realizat pe baza unui denunţ mincinos al unei condamnate penal, a durat extrem de mult, mai bine de 3 luni. În acest răstimp, întreaga familie a suferit extrem de mult, iar băiatul meu a intrat într-o stare de depresie extrem de accentuată, din care nu şi-a revenit nici acum pe deplin. Atunci, când am auzit că sunt chemată la Comisie, din nou, cu lacrimi în ochi, copilul mi-a cerut să nu merg pentru că nu vrea să fiu luată din nou şi că fără mine nu poate trăi. Iată de ce am hotărât să stau departe de viaţa publică şi să nu dau curs invitaţiei”, a explicat Pătru.