Rezultatul referendumului din Turcia, salutat de europeni

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Rezultatul referendumului din Turcia, salutat de europeni

Externe 14 Septembrie 2010 / 00:00 517 accesări

Consiliul Europei a salutat, ieri, rezultatul referendumului din Turcia asupra amendamentelor aduse Constituţiei, care reprezintă, în opinia CoE, “un avans notabil pe drumul dezvoltării democratice a acestei ţări”, transmite France Presse. “Reforma constituţională aprobată duminică este un pas important pentru Turcia, care se apropie astfel de norme şi practici europene”, a subliniat secretarul general al organizaţiei cu sediul la Strasbourg, norvegianul Thorbjorn Jagland. El a salutat, de asemenea, “stabilirea unui sistem de recurs direct în faţa Curţii Constituţionale, care creează o cale internă de recurs împotriva încălcării drepturilor omului”. Sistemul întăreşte protejarea drepturilor omului în Turcia, însă poate, de asemenea, contribui la reducerea numărului de cazuri deschise împotriva acestei ţări în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, a mai precizat Jagland. Turcia va prelua, în noiembrie, preşedinţia rotativă a Comitetului Miniştrilor, consiliul executiv al Consiliului Europei, care numără 47 de state membre.

UE a salutat aprobarea reformelor exprimată de turci, duminică, dar a avertizat că mai sunt multe de făcut. “Votul trebuie să fie urmat de multe alte reforme necesare pentru priorităţile din zona drepturilor fundamentale, ca libertatea de expresie şi libertatea religiei”, a spus Stefan Fule, comisarul pentru Extindere. Turcia aspiră la aderarea la UE. Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a salutat aprobarea pachetului de amendamente constituiţionale după referendumul de duminică. La 30 de ani de la ultima lovitură militară din ţară, turcii s-au pronunţat asupra mai multor propuneri, printre care numirea mai multor judecători la Curtea Constituţională şi posibilitatea ca Parlamentul să aleagă mai mulţi dintre ei. De asemenea, ofiţerii ar urma să poată fi judecaţi de tribunale civile, pentru crime comise împotriva statului, iar generalii implicaţi în lovitura de stat din 1980 vor putea fi puşi sub acuzare. Aceste propuneri vizează limitarea puterii considerabile pe care o are armata în ţară. Potrivit lui Erdogan, reformele - criticate de organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului pentru că nu merg mai departe în ceea ce priveşte libertatea de exprimare, libertatea religioasă şi identitatea etnică - sunt necesare pentru îndeplinirea criteriilor de aderare la UE. Însă, opoziţia îl acuză că încearcă să obţină controlul asupra mai multor aspecte ale ţării, în condiţiile în care armata se consideră un garant al unui stat secular.

Turcii au conferit, duminică, o victorie netă Guvernului islamo-conservator, votând clar în favoarea reformei constituţionale care limitează puterea ierarhiei judiciare şi armatei, două bastioane ale laicităţii. După verificarea a 98% dintre buletinele de vot, comisia electorală a constatat că 58% dintre alegători au votat în favoarea revizuirii Constituţiei, au anunţat canalele de televiziune turceşti. Rezultatul constituie un important succes pentru premierul Erdogan, înaintea alegerilor legislative prevăzute pentru vara anului 2011. Această consultare a populaţiei, care s-a desfăşurat după exact 30 de ani de la puciul militar din 1980, se referă la 26 de puncte diverse, printre care o reorganizare a aparatului judiciar, bastion al taberei laice, ostilă Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), aflat la putere din 2002. De la această dată, AKP - condus de Erdogan - nu a pierdut niciun scrutin. La ultimele alegeri legislative - în 2007 - el a obţinut 47% din sufragii. AKP, provenit din mişcarea islamistă, asigură că această reformă - votată în mai, în Parlament - consolidează instituţiile democratice în Turcia şi constituie un atu în candidatura sa la UE.



12