Ridicarea plafonului de îndatorare a SUA merge unsă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
De dragul banilor

Ridicarea plafonului de îndatorare a SUA merge unsă

Externe 03 August 2011 / 00:00 524 accesări

Camera Reprezentanţilor, dominată de republicani, a aprobat, luni, planul de compromis pentru ridicarea plafonului de îndatorare a SUA. Planul a fost aprobat şi de Senat, ieri, pentru a putea merge la promulgare. Planul de compromis a fost negociat intens de preşedintele Obama şi liderii Congresului. Acordul la care s-a ajuns duminică prevede economii la buget de 2.400 de miliarde de dolari în următorii zece ani, creşte plafonul de îndatorare până la sfârşitul anului 2012 şi stabileşte o comisie legislativă care să facă recomandări pentru o reformă fiscală pe termen lung.

Supremaţia dolarului, ameninţată. În ciuda sentimentului de uşurare generat de acordul de la Washington, tot mai multe voci de pe piaţa internaţională sugerează înlocuirea dolarului american ca monedă de referinţă. Mulţi lideri, în special din ţările asiatice, sunt şocaţi de cât de uşor au bătut palma politicienii americani, pentru a spori gradul de îndatorare a ţării. Publicaţiile chineze au calificat dezbaterea asupra datoriei americane ca ”iresponsabilă şi imorală”. Deci, chiar dacă unii naivi sărbătoresc evitarea unei noi crize mondiale, asiaticii dau dovadă de prudenţă sau de un optimism moderat. Asia are un interes uriaş în SUA. Mai precis, trei trilioane de dolari din datoria SUA revin statelor asiatice, în special Chinei şi Japoniei. Un alt lucru care îngrijorează Asia este acordul de reducere a cheltuielilor bugetare, ce nu va ajuta la reducerea şomajului, motiv pentru care consumatorii americani vor continua să fie prudenţi. Acest aspect va afecta piaţa de desfacere a produselor asiatice din SUA. Asia este centrul manufacturier al lumii, deci este îndreptăţită să ia în calcul un coş valutar de referinţă, din care să facă parte şi monedele naţionale ale Chinei şi Japoniei.

În loc de concluzie. Deocamdată, Obama se poate bucura de armistiţiul obţinut cu preţul renunţării la mai toate valorile apărate de tabăra politică pe care o reprezintă, constată cotidianul francez ”Sud Ouest”. Compromisul la care s-a ajuns este nesatisfăcător şi nu atenuează niciuna din slăbiciunile economice ale SUA, scrie ”The Times”, schiţând un scenariu sumbru în viitorul apropiat: dacă SUA nu pot opri spirala îndatorării, investitorii internaţionali vor întoarce spatele dolarului. Poziţia Americii este periclitată, iar Guvernul trebuie să devină conştient de limitele posibilităţilor sale. Poate că prăbuşirea băncilor nu a fost decât actul întâi al crizei financiare, conchide cotidianul londonez. Totuşi, analiştii de pe Wall Street cred că investitorii nu au unde să îşi cheltuiască banii decât tot în... ţara tuturor posibilităţilor.

Taguri articol


12