Rinoceri fără corn

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Rinoceri fără corn

Monden 02 Septembrie 2011 / 00:00 878 accesări

Pentru a fi protejaţi împotriva braconierilor, rinocerii din Africa de Sud ar putea rămâne fără corn. De la începutul acestui an au fost ucişi 279 rinoceri atât în rezervaţiile naturale, cât şi în parcurile private. În 2010 fuseseră omorâţi 333 rinoceri faţă de 13 în 2007. Aceste cifre care arată creşterea îngrijorătoare a fenomenului, cornul de rinocer putându-se vinde cu preţul aurului, îndeosebi pentru alimentarea pieţei medicinii tradiţionale asiatice. Aşa că oficialii din Africa de Sud s-a hotărât să ia măsuri radicale pentru a lupta împotriva braconajului care ameninţă rinocerii, gândindu-se îndeosebi la interzicerea totală a vânătorii legale şi la eventuala tăiere a cornului animalelor, pentru a descuraja braconierii.

Deposedarea rinocerilor de corn pentru a-i împiedica pe braconieri să-i vâneze este una din măsurile radicale menţionate la începutul acestei săptămâni de ministrul sud-african al Mediului, Edna Molewa, la o conferinţă de presă asupra sorţii acestor animale. „N-am spus că-i vom lăsa fără corn, ci că s-a iniţiat un studiu asupra impactului luării acestuia, concluziile urmând să fie date publicităţii peste trei lun”, a declarat oficialul sud-african. O altă măsură eficientă pentru protejarea rinocerilor ar fi interzicerea vânătorii legale. În prezent, în Africa de Sud este permisă vânarea rinocerului alb, mai răspândit decât rinocerul negru. Un număr de 130 vânători a primit în 2011 permisiunea de a ucide rinoceri. Ministrul Mediului a precizat că vânătoarea legală şi abuzurile în eliberarea de permise de vânătoare sunt probabil principalele ameninţări la adresa supravieţuirii rinocerilor în sălbăticie în viitorul apropiat.

Combaterea braconajului nu rezolvă totuşi decât o parte a problemei, pentru că cererea creşte mereu în Asia. Recenta explozie a braconajului se datorează creşterii cererii în Vietnam, unde unii vraci au lansat zvonul că cornul de rinocer ar fi eficient în tratarea cancerului. Deşi China a interzis oficial folosirea cornului de rinocer în medicină, ţara rămâne totuşi un mare importator pentru că interdicţia nu se respectă deloc, potrivit apărătorilor animalelor.

Taguri articol


12