Noul ministru israelian al Apărării, Moshe Yaalon, a promis ieri să răspundă imediat oricărui tir sirian venit din platoul Golan, avertizând regimul de la Damasc împotriva oricărei încălcări a suveranităţii israeliene. Soldaţii israelieni staţionaţi în partea Golanului ocupată de Israel au deschis focul anterior asupra unei poziţii militare siriene, după ce au fost ţinta unor tiruri de pe teritoriul sirian, pentru a doua oară în 24 de ore. Nu s-au înregistrat răniţi în rândul israelienilor. Nu se ştie pentru moment dacă tirurile siriene au fost lansate de forţele preşedintelui Bashar al-Assad sau de rebelii prezenţi în regiune. Moshe Yaalon, fost şef de Stat Major, a afirmat că Israelul consideră aceste incidente ca fiind foarte serioase.
Israelul este oficial în stare de război cu Siria. Acesta ocupă din 1967 circa 1.200 de kilometri pătraţi din platoul Golan pe care l-a anexat, o decizie care nu a fost recunoscută niciodată de comunitatea internaţională, restul de aproximativ 510 metri pătraţi rămânând sub control sirian. Sâmbătă, gloanţele trase de Siria au atins vehicule militare israeliene care circulau în partea de sud a platoului Golan ocupat, provocând pagube uşoare dar nu şi răniţi, potrivit armatei israeliene. De la începutul războiului în Siria, în urmă cu doi ani, situaţia s-a tensionat în platoul Golan dar incidentele, obuze siriene care să cadă în partea israeliană sau focuri de avertizare israeliene, au rămas limitate până în prezent. Liderii israelieni atribuie căderea recurentă a proiectilelor siriene în teritoriul controlat de Israel unor erori de tragere, din cauza proximităţii luptelor între trupele regimului de la Damasc şi rebeli.
REBELII, FĂRĂ ŞEF Liderul opoziţiei siriene, Ahmed Moaz al-Khatib, a demisionat ieri din funcţia de şef al Coaliţiei Naţionale, recunoscută ca reprezentant legitim al poporului sirian de zeci de ţări şi organizaţii internaţionale. Demisia-surpriză a lui Khatib intervine la câteva zile după alegerea fără precedent a unui premier care să administreze teritoriile rebele din Siria, Ghassan Hitto. ”În timpul ultimilor doi ani am fost sugrumaţi de un regim de o brutalitate fără precedent, în timp ce lumea ne urmărea. Toate distrugerile de infrastructură siriană, detenţia a zeci de mii de persoane, exilul forţat a sute de mii nu au fost suficiente pentru comunitatea internaţională ca să ia o decizie astfel încât să permită popoului să se apere”, a declarat Khatib. El a demisionat la peste patru luni după ce a fost ales la conducerea acestei instanţe formate la Doha, la presiunea comunităţii internaţionale, care a cerut opozanţilor regimului de la Damasc să se unească.
INFORMAŢII CIA PENTRU REBELI CIA şi-a extins rolul în Siria, furnizând informaţii unor grupuri rebele non-islamiste, pentru a le ajuta să lupte mai eficient împotriva regimului lui Bashar al-Assad, anunţă ”Wall Street Journal”. Citând foşti şi actuali oficiali americani sub acoperirea anonimatului, cotidianul subliniază că acest nou ajutor reflectă o schimbare de abordare a administraţiei Obama în raport cu opoziţia siriană, chiar dacă preşedintele refuză în continuare orice rol mai activ. Contactată de AFP, CIA nu a vrut să comenteze. Alegând să sprijine unele grupuri rebele, administraţia americană încearcă să limiteze creşterea puterii grupurilor islamiste, precum Frontul jihadist Al-Nosra. Al-Nosra este suspectat de afiliere la al-Qaida şi că ar beneficia de venirea mai multor combatanţi din Pakistan. CIA a trimis agenţi în Turcia, pentru a ajuta la selecţionarea rebelilor care primesc încărcături cu armament din partea aliaţilor lor din Golf, precizează articolul. Oficialii citaţi evocă îngrijorarea că unele dintre aceste arme ar putea ajunge în mâinile islamiştilor. Liderii opoziţiei siriene au declarat că CIA lucrează cu serviciile de informaţii britanice, franceze şi iordaniene, pentru a antrena rebelii în folosirea acestor arme şi pentru dejucarea tentativelor de infiltrare a elementelor pro-Assad în cadrul opoziţiei.