Două vehicule-capcană au explodat sâmbătă în Reyhanli, localitate din provincia Hatay, situată la opt kilometri de frontiera Turciei cu Siria. Cel puţin 46 de oameni au murit în atentate, iar peste 100 au fost răniţi. ”Persoanele şi organizaţiile care au comis atacurile au fost identificate. Au legături cu organizaţii care susţin regimul sirian şi cu servicii secrete siriene”, a declarat, ieri, ministrul turc de Interne, Muammer Güler, admiţând însă că presupuşii autori locuiau în Turcia. Nouă suspecţi au fost arestaţi în Turcia, în ancheta privind atentatele de sâmbătă, a declarat vicepremierul turc, Besir Atalay, precizând că unii dintre ei şi-au recunoscut vina. Regimul preşedintelui sirian, Bashar al-Assad, a negat orice implicare în atentatele comise în Turcia.
Turcia a avertizat că va lua măsurile necesare pentru a-şi apăra teritoriul, după atentatele de sâmbătă, relatează BBC News online. ”Nu va rămâne nimic fără răspuns”, a avertizat ministrul turc de Externe, Ahmet Davutoglu, promiţând capturarea autorilor atentatelor. ”Nu este o coincidenţă că atentatele au avut loc în contextul eforturilor diplomatice pentru depăşirea crizei din Siria. Probabil că autorii sunt cei care vor să saboteze eforturile de pace ale Turciei, dar nu vom permite aşa ceva. Nimeni nu trebuie să testeze puterea Turciei. Serviciile de securitate turce vor lua măsurile necesare”, a adăugat Davutoglu. Turcia susţine opoziţia din Siria şi critică regimul de la Damasc.
Guvernul de la Ankara a denunţat ”tăcerea comunităţii internaţionale faţă de situaţia din Siria”, subliniind că ”atentatele de pe teritoriul Turciei sunt consecinţa crizei siriene”. Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, susţine că ”regimul de la Damasc încearcă, prin atentatele de sâmbătă, să atragă Turcia într-un scenariu catastrofal. Populaţia trebuie să fie vigilentă şi să îşi păstreze sângele rece în faţa provocărilor menite să atragă Turcia în mlaştina siriană”.
BILANŢ ÎN CREŞTERE Peste 80.000 de persoane, jumătate civili, au fost ucise în Siria, de la începutul revoltelor împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad, în martie 2011, anunţă organizaţia nonguvernamentală Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, însă bilanţul nu poate fi confirmat din alte surse. Potrivit bilanţului OSDO, citat de AFP, 4,2 milioane de persoane şi-au părăsit locuinţele, din cauza conflictului şi există 1,4 milioane de refugiaţi. Siria se confruntă începând din martie 2011 cu revolte reprimate violent şi cu confruntări armate între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad şi forţele militare ale opoziţiei. Potrivit estimărilor ONU, bazate tot pe cifre furnizate de organizaţii siriene, bilanţul confruntărilor depăşeşte 70.000 de morţi dar nu poate fi confirmat din alte surse.
MILITARI ONU ELIBERAŢI Patru militari filipinezi, membri ai unui contingent ONU, care fuseseră răpiţi la începutul săptămânii trecute, de insurgenţi sirieni, în zona Platoului Golan, au fost eliberaţi ieri, a anunţat armata filipineză. Cei patru fipilinezi - membri ai Forţei ONU de monitorizare din Podişul Golan (Fnuod) - fuseseră capturaţi marţi, de insurgenţi sirieni, în localitatea Al-Jamlah, situată în zona demilitarizată dintre Israel şi Siria. Eliberarea intervine după ce ministrul filipinez de Externe, Albert del Rosario, a anunţat vineri că va propune retragerea celor 300 de militari filipinezi care fac parte din contingentul ONU staţionat în Podişul Golan.