RISC CARCINOGEN! Cârnați cu... chimicale și soluție de dezghețare a drumurilor!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„Condimente“ speciale

RISC CARCINOGEN! Cârnați cu... chimicale și soluție de dezghețare a drumurilor!

Sănătate 22 Ianuarie 2018 / 16:48 5049 accesări

O nouă analiză a Asociației Pro Consumatori, membră a Organizației Europene a Consumatorilor, a scos la iveală alte grave probleme. Rezultatele sunt de-a dreptul îngrijorătoare: cârnați de casă cu câte 8 substanțe chimice; cârnați țărănești cu câte 7 substanțe chimice; cârnați de grătar cu câte 4 tipuri de conservanți; cârnați cu soluție de dezghețare a drumurilor. Și asta nu e tot. Amănunte citiți în ultima pagină a ziarului nostru.

Asociația Pro Consumatori, membră a Organizației Europene a Consumatorilor, a analizat 116 de tipuri de cârnați comercializați în marile structuri comerciale și în magazinele unor producători de produse din carne, studiu ce face parte din Campania Națională de Informare și Educare: ”Să învățăm să înțelegem eticheta!”. Rezultatele sunt de-a dreptul îngrijorătoare: cârnați de casă cu câte 8 substanțe chimice; cârnați țărănești cu câte 7 substanțe chimice; cârnați de grătar cu câte 4 tipuri de conservanți; cârnați cu soluție de dezghețare a drumurilor” Și asta nu e tot. La 88% dintre cârnații afumați analizați s-a folosit fum lichid sau aromă de fum, iar la 84% dintre cârnații analizați s-a folosit conservantul nitrit de sodiu! De asemenea, la 55% dintre cârnații analizați, membrana folosită este artificială, adică realizată din alginat de sodiu, celuloză, gumă de guar, lactat de calciu, clorură de calciu, colagen de vită și coloranți; 40% au în compoziție fosfați!; 40% conțin apă din belșug!; 37% conțin coloranți obținuți din insecte (coșenile)! La numai 37% apare menționat procentul de carne din compoziția acestora pe etichetă, iar 34% conțin extracte de condimente!

NUMAI 8% DINTRE CÂRNAȚII ANALIZAȚI NU CONȚIN ADITIVI ALIMENTARI!

Top 5 cârnați afumați: 1. Cârnați Chevos, produs fiert afumat (100 grame produs finit s-a obținut prin prelucrarea a 109 grame carne de porc); Cârnați cu boabe de muștar, produs afumat (96,57% carne porc) Angst; 3. Cârnați cabanos, produs fiert și dublu afumat (72% carne de porc, 20% carne de vită) CIA Aboliv; 4. Cârnați de casă, produs fiert și afumat (87,2% carne porc) Angst; 5. Cârnați cu șuncă, produs fiert și afumat (80% pulpă de porc) Smithfield Prod.

Top 5 cârnați subțiri: 1. Cârnați sticks cu chilli Morliny, produs iute, fiert, afumat și uscat (100 grame de produs s-a obținut prin prelucrarea a 183 grame carne de porc) Animex Foods Polonia; 2. Cârnați sticks picanți Pick, produs crud-uscat maturat (100 grame de produs s-a obținut prin prelucrarea a 153 grame carne de porc) Pick Szeged Ungaria; 3. Cârnați snack clasic Pick, produs crud uscat afumat (100 grame de produs s-a obținut prin prelucrarea a 142 grame carne de porc) Pick Szeged Ungaria; 4. Cârnați sticks oitza, produs crud-uscat (100 grame de produs s-a obținut prin prelucrarea a 140 grame carne de oaie) Doi Olteni Filiala Tg. Jiu; 5. Cârnați sticks căpritză, produs crud-uscat (100 grame de produs s-a obținut prin prelucrarea a 140 grame carne de capră) Doi Olteni Filiala Tg. Jiu.

Top 5 cârnați crud-uscați după cantitatea de carne folosită pentru a obține

100 grame produs finit: 1. Cârnați Baranya (100 grame produs finit s-a obținut prin prelucrarea a 160 grame carne proaspătă de porc) Belje Croația; 2. Chorizo (100 grame produs finit s-a obținut prin prelucrarea a 155 grame carne de porc) Caroli; 3. Chorizo de porc condimentat (100 grame produs finit s-a obținut prin prelucrarea a 142 grame carne de porc) Cora; 4. Cârnăciori bănățeni (100 grame produs finit s-a obținut prin prelucrarea a 130 grame carne de porc) C+C Resița; 5. Cârnați uscați Premium (57% carne porc, 17% slănină și 5% carne vită) C+C Resița.

Top 5 cârnați fără chimicale: 1. Cârnați de Pleșcoi proaspeți (carne oaie 85%, carne vită 15%) Gabioti; 2. Cârnați de porc Maestro (pentru 100 grame de produs finit s-a folosit 110 grame carne de porc) Caroli; 3. Cârnați ardelenești (carne porc 86,99%) Angst; 4. Cârnați căprioară Bunătați de Secuime (carne căprioară minim 51%) Authentic Meat; 5. Cârnați cerb Bunătăți de Secuime (carne cerb minim 51%) Authentic Mea. „La alegerea unui tip de cârnați trebuie să aveţi în vedere atât cantitatea de carne din respectivul produs, cât şi principalii nutrienţi menţionaţi în declaraţia nutriţională, respectiv cantitatea de proteine, grăsimi/acizi grași saturați și conținutul de sare. Recomand evitarea acelor sortimente de cârnați care au în compoziție aditivi alimentari, precum monoglutamatul de sodiu, caragenanul, carminul și nitritul de sodiu. Totodată, verificaţi termenul de valabilitate şi condiţiile de păstrare din spaţiul de comercializare. Din cauza conţinutului ridicat de sare şi a unor aditivi alimentari cu risc carcinogen, anumite mărci de cârnați nu trebuie să facă parte din alimentaţia copiilor și a adulților cu afecțiuni cardiovasculare”, a declarat preşedinte APC, conf. univ. dr. Costel Stanciu, citat într-un comunicat al Asociației.



12