Risc crescut de trichineloză

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Risc crescut de trichineloză

Sănătate 04 Noiembrie 2010 / 00:00 446 accesări

Medicii Ministerului Sănătăţii (MS) atenţionează asupra riscului mai mare de îmbolnăvire cu trichineloză şi recomandă populaţiei să cumpere carne de porc numai din spaţii autorizate sanitar, după ce 138 de persoane din judeţul Bihor s-au îmbolnăvit. Specialiştii epidemiologi recomandă populaţiei să nu consume carne de porc neexaminată trichineloscopic şi să evite achiziţionarea acesteia din alte locuri decât magazinele specializate. De asemenea, este necesară o atenţie mărită la consumul de carne de porc insuficient prelucrată termic, deoarece procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele, arată ministerul. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bihor a anunţat, ieri, că a început o anchetă după ce 49 de persoane au fost internate cu trichineloză în urma consumului cărnii de porc cumpărată de la un bărbat din localitatea bihoreană Cheţ. “Din ancheta epidemiologică preliminară rezultă că în 2 octombrie 2010, în localitatea Cheţ, o persoană a cumpărat un porc de aproximativ 200 kilograme, pe care l-a sacrificat şi comercializat în intervalul 2-5 octombrie 2010, fără a fi efectuat examenul trichineloscopic. Bolnavii intervievaţi susţin că au întrebat vânzătorul în legătură cu acest aspect”, spun reprezentanţii DSP Bihor. Primul pacient a fost internat abia în 26 octombrie, deoarece simptomele bolii s-au agravat după perioada de incubaţie, cu diagnosticul de gastroenterecolită acută, iar în zilele care au urmat, tot mai multe persoane s-au prezentat la spital. Majoritatea bolnavilor sunt internaţi la Secţia de Boli Infecţioase din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Oradea, dar şi la Spitalul Municipal Maghita.

DESPRE BOALĂ. Trichineloza este o boală determinată de Trichinella spiralis, (un parazit localizat intracelular, atât în stadiul larvar, cât şi ca adult) care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne infestată. Potrivit medicilor, majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însă există şi forme clinice de boală cu evoluţie severă care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc. Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestării ei şi de rezistenţa organismului. Semnele clinice de boală sunt: tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greţuri, vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată, febră, edeme palpebrale şi faciale însoţite de conjunctivită, dureri musculare şi adinamie (stare de slăbiciune). Factorii favorizanţi ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentaţi de consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic, unele obiceiuri culinare cum ar fi prepararea termică “în sânge” sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic (pastramă, cârnat uscat sau afumat, şuncă), achiziţionarea cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate, cât şi tăierea clandestină a animalelor.



12