Un raport al organizaţiei neguvernamentale Transparency International trage un semnal de alarmă asupra riscului de regres în ceea ce priveşte implementarea Convenţiei OCDE pentru combaterea mitei, accentuat de perioada de recesiune prin care trec majoritatea statelor. Raportul Transparency International 2009 privind implementarea Convenţiei Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare în Europa (OCDE) pentru combaterea mitei, care vizează funcţionarii publici în tranzacţiile comerciale internaţionale, clasifică ţările în trei categorii: Implementare activă a convenţiei, Implementare moderată sau Implementare scăzută sau inexistentă. Clasificarea se face în funcţie de cazurile de mituire aduse în faţa justiţiei şi în funcţie de sancţiunile stabilite, iar raportul a monitorizat 36 de state părţi la Convenţia OCDE pentru combaterea mitei.
Numai patru ţări din OCDE au fost încadrate, în urma monitorizării, în categoria Implementare activă, Germania, Norvegia, Elveţia şi SUA. Germania a adus în faţa Justiţiei 110 cazuri şi a efectuat peste 150 de investigaţii. Norvegia a avut cinci cazuri, dintre care trei majore, iar Elveţia 16 cazuri, dintre care trei majore. SUA au adus în faţa Justiţiei 120 de cazuri, dintre care 10 majore. Alte 11 ţări s-au încadrat în categoria Implementare moderată, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franţa, Italia, Japonia, Olanda, Coreea de Sud, Spania, Suedia şi Marea Britanie. Marea parte a acestor ţări aduseseră în faţa justiţiei numai trei sau patru cazuri, dar nu a existat nicio sancţiune. Chiar dacă Franţa a adus în faţa Justiţiei 17 cazuri, ţara este încadrată în acest nivel intermediar pentru că nu a fost impusă nicio sancţiune în niciunul dintre cele 17 cazuri. Majoritatea ţărilor sînt în categoria Implementare scăzută sau inexistă. Este vorba despre Argentina, Australia, Brazilia, Bulgaria, Canada, Chile, Cehia, Estonia, Grecia, Ungaria, Irlanda, Israel, Mexic, Noua Zeelandă, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Africa de Sud şi Turcia. Cele mai multe dintre aceste ţări nu au adus niciun caz de mită în faţa Justiţiei, excepţie făcînd Bulgaria (3), Ungaria (24), Australia (6), Argentina (1), Brazilia (1) şi Canada (1). Chiar dacă la Ungaria se observă un număr mare de cazuri (24), raportul precizează că 19 dintre acestea erau interrelaţionate, iar experţii au avut mari dificultăţi în a avea acces la informaţii. România nu este ţară membră a OCDE şi nu a fost supusă acestei monitorizări.
Printre semnalele de alarmă se numără şi închiderea cazului BAE din Marea Britanie, justificată prin faptul că preocupările privind securitatea naţională sînt mai importante decît angajamentul de a opri luarea şi darea de mită. Aceasta a fost o mare lovitură pentru Convenţie, pentru că a deschis o fisură care poate fi exploatată de alte ţări. Alte semnale de alarmă se referă la eforturile unor ţări de a elimina rolul comisiilor anticorupţie sau al anchetatorilor. Lipsa de angajament politic poate fi regăsită şi în formă pasivă, în incapacitarea de a asigura fonduri şi personal pentru implementare, dar şi în formă activă, prin obstrucţionarea politică a anchetelor. Mai exact, riscul de influenţă politică în deciziile de combatere a mitei a fost observat în Argentina, Cehia, Polonia, Portugalia, Ungaria, Suedia, Turcia şi Marea Britanie.