Risipa din Irak se repetă în Afganistan

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Risipa din Irak se repetă în Afganistan

Externe 27 Martie 2009 / 00:00 525 accesări

Miliarde de dolari destinaţi să ajute la reconstrucţia Irakului au fost risipiţi şi aceeaşi eroare este pe cale să fie comisă în Afganistan, au avertizat responsabili americani însărcinaţi cu aceste programe. Între trei şi cinci miliarde de dolari care ar fi trebuit să fie folosiţi la reconstrucţia Irakului din 2003 au fost risipiţi, a afirmat Stuart Bowen, inspector general special pentru reconstrucţia Irakului. Erorile care au fost făcute sînt pe cale să se repete în Afganistan, a afirmat acesta în faţa Congresului american. În opinia sa, principala problemă provine din faptul că Guvernul american nu dispune de o doctrină solidă privind modul de reconstruire a unui stat falimentar şi nici de o structură capabilă să mobilizeze resursele la scara necesară. Armata americană, Departamentul de Stat şi Agenţia americană pentru Ajutor Internaţional (USAID) trebuie să îşi coordoneze eforturile în materie de reconstrucţie, au insistat atît Stuart Bowen, cît şi omologul său pentru Afganistan, general în retragere Arnold Fields. SUA au alocat 50 de miliarde de dolari recontsrucţiei Irakului, cu de 25 de ori mai mult decît fusese prevăzut iniţial.

De departe situaţia din Afganistan este mult mai gravă. Campania rebelilor Taliban din sudul Afganistanului este posibilă în parte cu ajutorul direct al unor agenţi din cadrul serviciiilor pakistaneze de informaţii militare, potrivit unor oficiali americani de rang înalt. Sprijinul constă în finanţare, furnizare de echipamente militare şi de consiliere strategică comandanţilor Taliban care luptă împotriva forţei internaţionale din Afganistan. Susţinerea acordată miliţiilor Taliban, precum şi altor grupări militante, este coordonată de agenţi din cadrul Aripii S a serviciilor pakistaneze de informaţii. Există dovezi potrivit cărora aceşti agenţi se întîlnesc în mod sistematic cu comandanţii Taliban pentru a discuta despre intensificarea sau reducerea violenţelor înainte de alegerile afgane. Detalii ale legăturilor lor cu grupări militante au fost descrise de aproximativ şase oficiali americani şi pakistanezi în timpul unor interviuri acordate recent la Washington şi în capitala pakistaneză, Islamabad. Aceştia şi-au păstrat anonimatul, avînd în vedere caracterul clasificat şi sensibil al informaţiilor.

Afganistanul este provocarea cea mai importantă pentru NATO în prezent şi nu mai trebuie să reprezinte niciodată o ameninţare teroristă pentru securitatea membrilor Alianţei, a afirmat joi, în faţa Parlamentului de la Berlin, cancelarul Angela Merkel. Germania şi-a reiterat angajamentul pentru continuarea misiunii sale militare sub mandat NATO. Totodată, autorităţile germane alături de omologii francezi şi britanici îşi pun mari speranţe în cooptarea Iranului în procesul de pacificare a Afganistanului. De altfel, Iranul a acceptat invitaţia la conferinţa internaţională pe tema Afganistanului, ce va avea loc la 31 martie la Haga, sub egida ONU. Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, va participa la această conferinţă şi nu se exclud eventuale contacte directe între cele două delegaţii.



12