Schiorul fondist peruan Roberto Carcelen, care şi-a fracturat două coaste înaintea Jocurilor, a transformat proba sa de 15 km în stil clasic într-un tur de onoare, primind ovaţiile publicului şi ale câştigătorului Dario Cologna, după efortul său de a termina cursa de vineri. Deşi a întâmpinat mari probleme de-a lungul parcursului, pe unele porţiuni mai mult mergând decât schiind, Carcelen a reuşit să încheie cursa şi să treacă linia de sosire cu drapelul peruan în mână. El s-a clasat pe locul 87, ultimul, având o întârziere de 30 de minute faţă de Cologna!
Felix Neureuther a fost implicat într-un accident rutier
Felix Neureuther, unul dintre favoriţii pentru titlul olimpic la slalom special, a fost implicat într-un accident rutier în Germania, plecarea lui spre Soci fiind amânată cu o zi. Neureuther, câştigător a trei etape de Cupa Mondială în acest sezon, era, vineri, în drum spre aeroportul din München, pentru a lua avionul spre Soci, în momentul în care maşina sa a derapat din cauza poleiului. Accidentul a avut loc pe autostrada dintre Garmisch-Partenkirchen, oraşul său natal, şi München, iar Neureuther era însoţit de iubita lui, biatlonista Miriam Gössner, care a declarat forfait pentru JO 2014 din cauza unei accidentări la spate şi care este în atenţia presei germane, după ce a pozat nud într-o revistă pentru bărbaţi. Germanul a fost consultat la München de medicul Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt, care a constatat că schiorul nu are nimic grav. Neureuther, vicecampion mondial la slalom, ar urma să intre în concurs pe 19 februarie.
Tehnicianul lovit de un bob la antrenamentele de joi este în stare stabilă
Tehnicianul care se ocupa de întreţinerea pistei de bob la Centrul Sportiv Sanki şi care a fost accidentat joi este în stare stabilă, a anunţat Comitetul de Organizare. „A fost operat şi este conştient. Intervenţia a decurs bine, este în stare stabilă”, a declarat purtătorul de cuvânt al comitetului, Aleksandra Kosterina, care nu a oferit detalii despre rănile suferite de tehnician. De asemenea, ea nu a dorit să revină asupra circumstanţelor accidentului, afirmând că o anchetă este în curs. Accidentul a avut loc la începutul antrenamentului oficial pentru proba de dublu, iar tehnicianul ar fi ignorat semnalul care anunţa plecarea pentru verificarea pistei.
Turneu olimpic încheiat pentru hocheistul suedez Henrik Zetterberg
Echipa Suediei va fi privată de serviciile lui Henrik Zetterberg, accidentat la spate, pentru restul turneului olimpic de hochei pe gheaţă. Jucătorul formaţiei Detroit Red Wings a participat la victoria Suediei de miercuri cu Cehia, scor 4-2, şi a marcat un gol. Atacantul, accidentat la un picior în ianuarie, suferă de hernie de disc. Suedia nu se poate baza nici pe Henrik Sedin, de la Vancouver Canucks, accidentat înainte de debutul turneului.
Retragerea lui Pluşenko, o „tragedie” pentru Rusia
Presa rusă a deplâns vineri „tragedia” retragerii „ţarului” patinajului artistic, Evgheni Pluşenko, însă numeroşi observatori îşi pun întrebări în legătură cu decizia acestuia de a concura la această ediţie în ciuda problemelor pe care le avea cu spatele. „Marea carieră a patinatorului nostru s-a încheiat cu o veritabilă tragedie umană”, titrează pe prima pagină cotidianul „Sovietski Sport“. Dublul campion olimpic a renunţat joi, în ultima clipă, să mai patineze în programul scurt al concursului masculin, după ce a simţit dureri la spate, în urma unor sărituri la încălzire. El a părăsit astfel pe uşa din dos scena patinajului artistic, spre marea dezamăgire a suporterilor ruşi. Această retragere înseamnă că, pentru prima oară după Jocurile de la Sarajevo, din 1984, URSS sau Rusia post-sovietică nu va câştiga o medalie în proba individuală masculină, în condiţiile în care JO au loc chiar pe pământ rusesc.
Mass-media rusă îşi exprimă în unanimitate simpatia faţă de Pluşenko (31 de ani), întrebându-se însă dacă nu ar fi fost mai inspirat să renunţe la Jocuri, ţinând cont de fragilitatea spatelui său, operat în urmă cu un an, pentru a-i lăsa locul campionului rus Maksim Kovtun (18 ani). Conform postului de televiziune NTV, Pluşenko ar fi cerut să se retragă din proba individuală cu două zile înaintea competiţiei, din cauza problemelor la spate, iar Federaţia rusă de patinaj s-ar fi orientat către Kovtun, însă acesta nu a fost de găsit. Aparent furios că nu a fost inclus în lotul pentru JO, Kovtun şi-ar fi închis telefonul mobil, motiv pentru care antrenorii săi nu l-au putut contacta. După o zi de căutări în van, federaţia s-ar fi întors din nou către Pluşenko, însă informaţia nu a fost confirmată de oficialii patinajului artistic rus.
Vladimir Jirinovski, liderul ultranaţionalist al Partidului Liberal Democrat, a declanşat o controversă, calificându-l pe Pluşenko un „invalid” care nu ar fi trebui niciodată autorizat să concureze la Soci. „Aici nu este o casă pentru bolnavi, ci Jocurile Olimpice”, a afirmat Jirinovski, cunoscut pentru exprimările sale radicale. În ciuda forfaitului de joi, Pluşenko a reuşit o performanţă incredibilă la aceste Jocuri, obţinând aurul în noua probă pe echipe, desfăşurată duminică. Triplul campion mondial a devenit astfel al doilea patinator din istorie care deţine patru medalii de aur la JO, după suedezul Gillis Garfstroem (între 1920 şi 1932).
Ultima cursă olimpică pentru Armin Zoeggeler
Italianul Armin Zoeggeler, în vârstă de 40 ani, care a devenit primul sportiv cu şase medalii cucerite într-o singură probă, cea de sanie simplu, la şase ediţii consecutive ale Jocurilor Olimpice, se întoarce acasă cu fruntea sus, după ce şi-a îndeplinit obiectivul propus înaintea competiţiei din Rusia. La Soci, el a obţinut bronzul, care se aşează în vitrina sa de trofee alături de aurul de la Salt Lake City 2002 şi Torino 2006, argintul de la Nagano 1998 şi bronzul de la Lillehammer 1994 şi Vancouver 2010! Palmaresul său mai cuprinde 16 medalii la Campionatele Mondiale (şase de aur, cinci de argint, cinci de bronz) şi 11 la Europene (trei de aur).
CIO respinge reclamaţiile privind efectuarea unor controale antidoping la ore târzii
Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a respins reclamaţiile privind efectuarea unor controale antidoping la ore târzii, care ar afecta pregătirea sportivilor. Comitetul olimpic austriac s-a plâns la CIO după ce schioarea Elisabeth Goergl a fost supusă unui control antidoping la ora 22.55, marţi, în ajunul probei de coborâre. Goergl s-a clasat abia pe locul 16 în coborârea câştigată, la egalitate, de slovena Tina Maze şi de elveţianca Dominique Gisin. „Evident, sunt la curent cu această chestiune, a fost discutată cu experţii noştri medicali. Noi avem o politică de toleranţă zero, iar testele sunt în general efectuate între orele 6.00 şi 23.00. Controlul în cauză a fost efectuat conform regulamentelor CIO şi în concordanţă cu normele Agenţiei Mondiale Antidopaj, deci nu am mare lucru de adăugat”, a afirmat purtătorul de cuvânt al CIO, Mark Adams. Presa rusă a criticat, de asemenea, faptul că noua speranţă a patinajului artistic, Iulia Lipniţkaia (15 ani), care a cucerit aurul pe echipe şi este favorită în concursul individual, a fost supusă unui test antidoping târziu în noapte. CIO urmează să realizeze 1.348 de teste la Soci, dintre care 321 după competiţie.