Robor-ul sperie poporul, ratele tremură

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cât de sus se duce?

Robor-ul sperie poporul, ratele tremură

Economie 20 Iunie 2018 / 17:06 631 accesări
Unii economiști se așteaptă ca Robor la trei luni să sară de 3%, până la finele anului

Unii economiști se așteaptă ca Robor la trei luni să sară de 3%, până la finele anului

Robor la trei luni, indicatorul folosit la calculul dobânzilor variabile ale creditelor în lei, a ajuns miercuri la 2,93% și, având în vedere că e-n plină cursă după inflație, economiștii estimează că va sări de pragul de 3%, până la finele anului. Cât despre curs, toată lumea consideră că vom ajunge, cât de curând, la pragul de 4,7 lei/euro; și asta pentru că BNR se ferește să-l întărească - deși ar avea efecte bune asupra inflației, mișcarea nu-i de bun augur, în contextul accentuării dezechilibrului extern. Recomandări? Prudență. O creștere cu un punct procentual a Robor majorează îndatorarea cu circa zece puncte procentuale.

CE SE POATE FACE Miercuri, cotația medie a Robor la trei luni a urcat la 2,93%, iar analiștii estimează că, până la finele anului, indicatorul va sări de pragul de 3%. De altfel, însuși guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, spunea recent că, după o creștere cu aproape 200 de puncte de bază a ratelor dobânzilor din piața interbancară (evoluție firească, având în vedere cât de mult sub inflație se află ratele), este probabil înțeleaptă o abordare mai prudentă de acum înainte - „BNR a ridicat de trei ori rata dobânzii de politică monetară în acest an. Totuşi, un avans prea rapid ar fi riscant. În cazul Băncii Centrale Europene, deşi a început deja procesul de reducere a volumului de achiziţii de active financiare, este puţin probabil ca o mişcare în sus a ratei dobânzii-cheie să aibă loc curând. Nici în cazul unor ţări din grupul obişnuit de referinţă, precum Polonia şi Ungaria, condiţiile macroeconomice interne, cu niveluri ale inflaţiei curente şi proiectate plasate sub ţintă, nu par să justifice începerea unui ciclu de întărire a politicii monetare în acest an. Atât timp cât ratele reale ale dobânzilor rămân negative în toată Europa, un diferenţial de dobândă prea mare faţă de celelalte bănci centrale din regiune ar antrena presiuni excesive în sensul aprecierii leului, care - deşi cu efecte favorabile în planul inflaţiei - nu ar fi o evoluţie dezirabilă, dată fiind accentuarea dezechilibrului extern“.

CE ZIC ECONOMIȘTII Pentru finele anului, cei de la Banca Transilvania, spre exemplu, se așteaptă ca Robor să sară de 3% și ca leul să ajungă la un curs de 4,69 unități/euro. Pe de altă parte, cei de la BRD consideră că Robor la trei luni va ajunge la 2,85%, în vreme ce cursul leu/euro va atinge pragul de 4,7 unități. „Cotația leului va depinde mult de contextul extern, în special de nivelul dobânzilor din zonă euro și de sentimentul investitorilor pentru piețele emergente, din care face parte și România. Din perspectivă locală, aș vedea că fundamentată o traiectorie de deprecierea a monedei naționale, cu circa 2% pe an, căreia i-ar corespunde un curs de 4,69 în septembrie și 4,73 în decembrie, însă factorii menționați mai sus pot determina deviații“, spune și economistul-șef al Băncii Comerciale Române, Horia Braun, citat de hotnews.ro. Potrivit calculelor băncii centrale, o creștere cu un punct procentuale a Robor duce la o creștere cu 10 puncte procentuale a îndatorării.



12