Robot capabil să elimine militanţi islamişti

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Robot capabil să elimine militanţi islamişti

Monden 18 Noiembrie 2006 / 00:00 665 accesări

Israelul va utiliza progresele înregistrate în domeniul tehnologiilor miniaturizate pentru a crea un robot de mărimea unei viespi care va avea capacitatea urmăririi, fotografierii şi eliminării persoanelor sau obiectivelor vizate. Robotul zburător, poreclit "viespea bionică", va fi în stare să pătrundă în locuri înguste, inaccesibile pînă acum, pentru a depista obiective de genul rampelor de lansare a rachetelor. Aceasta este una dintre armele dezvoltate pentru eliminarea militanţilor islamişti. Alte invenţii sînt nişte mănuşi ce pot reproduce puterea unui "om bionic" sau senzori miniaturizaţi care pot detecta teroriştii sinucigaşi. Vicepremierul Shimon Peres este de părere că, prin folosirea nanotehnologiei, armata va putea găsi soluţii la probleme care pînă acum nu puteau fi rezolvate.

Nanotehnologia este la mare preţ în Israel. Un dispozitiv de scanare ce poate circula prin organism şi transmite imagini din interior, în cazul unor pacienţi care au suferit traumatisme sau care au dezvoltat tumori în zona coloanei vertebrale, este în curs de a fi dezvoltat de o echipă de cercetători israelieni. Cercetătorii susţin că dispozitivul trebuie introdus în corp prin injectarea în canalul spinal, unde va utiliza camera video cu care este dotat pentru a transmite imagini ale unor fracturi ale coloanei sau ale unor tumori. Dispozitivul va putea fi folosit şi pentru administrarea de medicamente.

Robotul de cîţiva milimetri îi va ajuta pe medici să efectueze operaţii chirurgicale cu o acurateţe mai mare, pentru că aceştia ar avea imagini clare a ceea ce se întîmplă în canalul spinal. Dispozitivul este destinat şi realizării biopsiilor sau prelevării de ţesut. Specialiştii doresc chiar să creeze şi dispozitive mai mici decît acesta, care să poată fi introduse în alte părţi ale corpului. Alte dispozitive au fost dezvoltate pentru examinarea colonului, printre care Pilcam, o altă concepţie israeliană, o minicameră care este înghiţită şi care detectează cancerul acestui organ în stadii incipiente. Dispozitivul circulă prin organism datorită sistemului digestiv.

Cercetătorii au declarat că noul robot va putea fi utilizat pe pacienţi umani în doi ani.

Taguri articol


12