Roboţi pentru generarea unor ştiri

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Roboţi pentru generarea unor ştiri

Monden 04 Iulie 2014 / 00:00 303 accesări

Agenţia de presă Associated Press (AP) a anunţat că va folosi roboţi pentru a genera, în locul ziariştilor, majoritatea materialelor despre rezultatele trimestriale ale companiilor. Prin acest sistem, care intră în funcţiune din această lună, nu se urmăreşte desfiinţarea unor locuri de muncă, ci se doreşte ca redactorii să-şi folosească timpul mai mult pentru jurnalism şi mai puţin pentru procesarea datelor. Un comunicat difuzat pe pagina de internet a agenţiei menţionează că s-a luat această decizie pentru ca jurnaliştii să dispună de mai mult timp pentru a-şi cultiva sursele de informaţii şi, totodată, ca să poată aborda în profunzime anumite subiecte. În acelaşi timp, va creşte de peste zece ori volumul informaţiilor despre rezultatele companiilor.

Ziariştii de la cea mai mare agenţie de presă din SUA au alocat, de-a lungul anilor, o mare parte din timp ştirilor despre rezultatele companiilor, redactând circa 300 de materiale pe trimestru. AP a descoperit însă recent că tehnologia companiei Automated Insights, în combinaţie cu date de la firma Zacks Investment Research, permite generarea în sistem automat a unor materiale scurte, de circa 150 până la 300 de cuvinte, în aproximativ acelaşi timp de care au nevoie şi jurnaliştii. ”În loc să elaborăm 300 de materiale manual, putem oferi în jur de 4.400 prin sistemul automatizat, în fiecare trimestru”, se arată în comunicatul de presă. Astfel, jurnaliştii vor avea mai mult timp pentru a analiza importanţa şi implicaţiile cifrelor, pentru a identifica tendinţe şi a redacta ştiri în exclusivitate, care se pot publica împreună cu rezultatele firmelor.

Subiectul roboţilor jurnalişti a atras atenţia în martie 2014, când ziarul ”The Los Angeles Times” a prezentat în exclusivitate o ştire despre un cutremur care a zguduit California. Ştirea fusese realizată de un robot care fusese programat să intre în funcţiune în cazul producerii unui seism. Inventatorul acestui sistem este jurnalistul Ken Schwencke, creator al Quakebot, algoritm conceput pentru a prelua date din serviciul USCS când are loc un cutremur.

Taguri articol


12