Roboţii ameninţă locurile de muncă din Europa de Est! Cum e posibil

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Roboţii ameninţă locurile de muncă din Europa de Est! Cum e posibil

Tehnologie 14 Noiembrie 2018 / 18:35 1036 accesări

Potrivit unui raport publicat marţi de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), un muncitor obişnuit din Slovacia, ţara cu cea mai mare producţie auto pe cap de locuitor din lume, se confruntă cu o probabilitate de 62% pentru ca locul său de muncă să fie automatizat "în viitorul apropiat".

Locurile de muncă în ţările din Europa de Est sunt vulnerabile pe fondul creşterii gradului de utilizare a roboţilor la nivel global, informează Bloomberg. În acest raport, care a comparat 11 state emergente cu economii dezvoltate, BERD susţine că muncitorii din Lituania se confruntă cu un risc puţin mai mic decât cei din Slovacia, având probabilitate de 57% ca locurile lor de muncă să fie automatizate. În cazul muncitorilor din Estonia, Cehia, Polonia şi Slovenia, riscurile sunt cuprinse între 47% şi 53%. Roboţii vor fi utilizaţi mai ales în textile, agricultură şi sectorul manufacturier, susţine raportul, potrivit Agerpres. "Inovaţiile tehnologice mută rapid balanţa dintre activităţile efectuate de oameni şi sarcinile efectuate de maşini. În sectorul manufacturier, procentul locurilor de muncă aflate în pericol să fie automatizate este deosebit de ridicat", avertizează BERD.Chiar dacă unele tipuri de locuri de muncă vor deveni depăşite, vor apărea alte locuri de muncă în sectoare mai productive. În plus, BERD apreciază că roboţii vor ajuta la acoperirea deficitului de personal în Europa de Est, o regiune cu o populaţie îmbătrânită unde companiile se plâng că nu pot găsi suficienţi angajaţi calificaţi pentru a ocupa toate locurile de muncă vacante. Raportul subliniază, de asemenea, că utilizarea crescută a roboţilor este unul din factorii care stau în spatele declinului gradului de ocupare în cele 11 ţări studiate. Locurile de muncă în agricultură şi sectorul manufacturier din regiunea Europei de Est au scăzut cu 4% respectiv 2% în deceniul 2006-2016, subliniază BERD, informează Agerpres.

Când vine vorba de locurile de muncă ocupate de roboţi, studiul precizează că principalul factor au fost investiţiile străine directe. Slovacia şi Slovenia utilizează 93 de roboţi la fiecare 10.000 de muncitori din sectorul manufacturier, cel mai ridicat procent din regiunea BERD, un nivel comparabil cu cel înregistrat în ţări precum Brazilia, China şi Africa de Sud, susţine BERD.

Taguri articol


12