PRIMELE VEŞTI NEGATIVE Inginerii NASA au anunţat că un senzor al roverului Curiosity, menit să analizeze vântul de pe Marte, s-a defectat, fiind singurul instrument care nu funcţionează. Inginerii americani nu ştiu exact cum s-a produs defecţiunea. Senzorul funcţiona perfect în timpul călătoriei de peste opt luni pe care Curiosity a făcut-o spre Marte, ceea ce îi face pe savanţi să creadă că pagubele s-au produs după coborârea pe suprafaţa marţiană. Se bănuieşte că circuitele senzorului au fost lovite de pietre în timpul procesului prin care roverul a ajuns pe suprafaţa marţiană. Măsurătorile privind vântul pe Marte nu sunt însă compromise total.
Robotul Curiosity a efectuat prima sa deplasare pe Marte, ieri, la două săptămâni după sosirea lui pe Planeta Roşie şi după efectuarea unui set complet de teste, înainte de a se lansa cu adevărat în cursa de cucerire a planetei. Curiosity, un robot de 2,5 miliarde de dolari, a fost lansat într-o misiune de doi ani, pentru a găsi eventuale urme care să ateste prezenţa vieţii în trecutul planetei Marte. Roverul a efectuat un set intensiv de teste, pentru a se asigura că echipamentele sale, în special cele zece instrumente ştiinţifice pe care le are la bord, funcţionează corect. Robotul pare de acum pregătit să îşi înceapă misiunea ştiinţifică. Robotul, de mărimea unui mic automobil, este echipat cu şase roţi, dintre care patru pot să pivoteze. Un montaj de fotografii difuzat pe site-ul NASA arată că roţile robotului funcţionează corect şi sunt pregătite să ruleze.
OBIECTIV FINAL Curiosity rulează în direcţia Glenelg, la 500 de metri de locul în care se află în prezent, în craterul Gale. Este o destinaţie exact opusă faţă de Muntele Sharp, obiectivul său final, dar situat la joncţiunea a trei terenuri diferite din punct de vedere geologic, care îi interesează foarte mult pe oamenii de ştiinţă. Într-o primă etapă, Curiosity va adopta un ritm moderat şi va parcurge 10, 20 sau 30 de metri pe zi, pentru ca savanţii să verifice cum se descurcă robotul. Apoi, roverul va parcurge peste 100 de metri pe zi.
SUPRAVEGHERE STRICTĂ Într-un filmuleţ făcut public de NASA poate fi văzut un OZN care înaintează prin spaţiu în timpul ieşirii unui astronaut în afara Staţiei Spaţiale Internaţionale. Ieşirile în spaţiu ale astronauţilor sunt unele dintre cele mai periculoase proceduri desfăşurate de NASA, iar filmuleţul recent publicat pe internet ilustrează riscurile la care se expun aceştia. În timp ce cosmonautul Yuri Malenchenko îşi duce la îndeplinire sarcinile, fundalul este traversat de un obiect luminos care pulsează. Cel mai probabil este vorba de o bucată de gunoi spaţial, însă unii internauţi sunt convinşi că este vorba de o navă extraterestră care dă târcoale Terrei.