Rockeri candidaţi la preşedinţia bulgară

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ţara tuturor posibilităţilor

Rockeri candidaţi la preşedinţia bulgară

Externe 30 Septembrie 2011 / 00:00 321 accesări

Doi cântăreţi de muzică rock din Bulgaria candidează în tandem pentru funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte ai ţării, lansând campanii, în acest sens, cu sprijinul a mii de fani. Svetoslav Vitkov, în vârstă de 40 de ani şi Venţislav Miţov, cunoscut pentru cântece obscene, au lansat campanii online sub sloganul ”Un preşedinte căutând Bulgaria”. ”Campania noastră va fi organizată în principal pe Internet, dat fiind că reclamele la televiziuni în campania electorală sunt scumpe”, a declarat Vitkov. El şi colegii lui au reuşit să colecteze peste 10.000 de semnături, în scopul înregistrării candidaturilor. Cei doi muzicieni spun că doresc să devină preşedinte şi vicepreşedinte pentru că se gândesc că pot schimba Bulgaria. Forumurile online din Bulgaria sunt pline de mesaje de susţinere şi încurajare pentru cei doi candidaţi. Fanii cred că Vitkov şi Miţov sunt singurii candidaţi în cursa prezidenţială care nu sunt implicaţi în afaceri murdare.

CONFLICTUL INTERETNIC IA AMPLOARE Noi violenţe au izbucnit în noaptea de miercuri spre joi, în cartierul cu majoritate romă din oraşul bulgar Blagoevgrad, în urma mai multor arestări. Doi romi au fost răniţi într-o bătaie între locuitorii cartierului şi un grup de activişti de extremă-dreapta, situaţie care a generat tensiuni în zonă. În timpul marşurilor din alte nouă oraşe din ţară, Sofia, Varna, Veliko Târnovo, Asenovgrad, Montana, Plevna, Plovdiv, Ruse şi Sliven, la care au participat în total 650 de persoane, nu au fost înregistrate incidente. Executivul UE nu a comentat acţiunile poliţiei bulgare, afirmând că acestea sunt de competenţa autorităţilor de la Sofia, dar a cerut statelor membre să prezinte, până la sfârşitul anului, un plan de integrare a comunităţilor de romi în viaţa socio-economică. Moartea tânărului Anghel Petrov, care a fost accidentat în mod deliberat, vineri, de un microbuz condus de una dintre rudele liderului interlop Kiril Raşkov, a condus la proteste masive ale bulgarilor în satul Katuniţa. Acestea s-au răspândit rapid în numeroase oraşe din ţară.

XENOFOBIE PE FACEBOOK Aproape 100 de grupuri care promovează ura etnică, rasismul şi xenofobia au apărut pe reţelele de socializare în Bulgaria, de la 23 septembrie, când s-a produs incidentul ce a dus la tensiuni interetnice. Voluntarii de pe Facebook au devenit foarte activi în monitorizarea Facebook din Bulgaria, căutând grupuri care susţin ura etnică, rasismul şi xenofobia. Unele grupuri au fost şterse, ca ”Ţarul Kiro trebuie să moară”, ”Susţinere pentru bulgarii arestaţi la Katuniţa” şi ”Bulgaria fără ţigani”. Între timp, bulgarii scriu pe forumuri şi pe Facebook că moderatorii acestor grupuri au fost supuşi la presiuni din partea autorităţilor, doi dintre ei fiind reţinuţi. Ministerul de Interne a emis un avertisment privitor la intensificarea controlului pe reţelele de socializare. În pofida măsurilor, grupurile şterse sunt rapid înlocuite de altele, dintre care unele cheamă la proteste ample pentru sâmbătă, când preşedintele Gheorghi Părvanov va avea reuniunea de urgenţă a Consiliului Naţional de Securitate.

Taguri articol


12