Rogozin crede că Meleşcanu a fost prost informat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
"Dacă aveți un document, arătați-l!"

Rogozin crede că Meleşcanu a fost prost informat

Politică 02 August 2017 / 15:27 1821 accesări
Şeful diplomaţiei române, Teodor Meleşcanu, atenţionat de Rogozin

Şeful diplomaţiei române, Teodor Meleşcanu, atenţionat de Rogozin

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin induce ideea, într-un interviu acordat antenei din Chișinău a postului rusesc de televiziune NTV, că autorităţile române ar fi fost influenţate de moldoveni pentru a reacţiona aşa cum au făcut-o, interzicându-i oficialului să survoleze spaţiul naţional. Mai mult, acesta crede că ministrul de externe român Teodor Meleșcanu are asistenţi „nătângi” care umblă cu screenshot-uri pe post de documente oficiale şi care nu au verificat informaţiile înainte de a le prezenta şefului diplomaţiei române.

"Rogozin pune la îndoială competența asistenților șefului diplomației române"

Oficialul a negat, într-un interviu acordat antenei din Chișinău a postului rusesc de televiziune NTV, că și-ar fi făcut public itinerarul zborului de săptămâna trecută spre Republica Moldova pentru a participa la împlinirea a 25 de ani de la lansarea misiunii de menținere a păcii în Transnistria.

În interviu, Rogozin i-a cerut ministrului de externe român Teodor Meleșcanu să dea publicității screenshot-urile (capturile de ecran) cu itinerarul pe care l-ar fi postat el pe Twitter înainte de zborul său spre Chișinău și la care a făcut referire diplomatul român explicând decizia Bucureștiului de a închide spațiul aerian pentru avionul companiei aeriene ruse S7 în care se afla vicepremierul rus, relatează miercuri agenția de presă TASS, într-un material intitulat "Rogozin pune la îndoială competența asistenților șefului diplomației române". "Dacă aveți un document, arătați-l!", a declarat Rogozin. "Aș vrea să înțeleg: aceasta e reacția nervoasă a autorităților române, este un ton de justificare, mai întâi din partea ministrului Apărării, iar acum și a ministrului de Externe? Cine, în genere, le-a adus la cunoștință această informație? Ce fel de echipe au, ce fel de asistenți?", a lansat vicepremierul rus.

Potrivit acestuia, ministrul de externe român s-ar fi referit la "screenshot-ul uneia din postările sale" cu itinerarul călătoriei spre Republica Moldova. "Să-mi arate acest screenshot, de unde l-a luat, cine i l-a strecurat, să-l numească pe acel nătâng care îi aduce astfel de documente?", a spus el, explicând că delegațiile oficiale nu-și dezvăluie niciodată public ruta, data zborului, momentul plecării sau cursa, din rațiuni de securitate.

Rogozin a mai spus că încă din perioada în care vizita sa doar se planifica, o serie de surse au dat publicității o informație falsă potrivit căreia el ar fi plănuit să zboare la bordul unui avion militar în Republica Moldova. "Ce înseamnă un avion militar? Acesta este un avion de vânătoare, un bombardier. Este un nonsens! Noi nu am făcut nicio declarație în acest sens și nici prin cap nu ne-a trecut că aș putea să mă deplasez cu un avion militar", a mai spus el în același interviu, citat miercuri de numeroase media ruse. "Nu am eu statutul să mă deplasez cu un avion militar. Chiar dacă ar fi o aeronavă civilă, dar în subordinea Ministerului Apărării, tot nu ar fi un mijloc de deplasare pentru șeful unei delegații guvernamentale", a susținut el, evocând un alt incident de acum trei ani cu un avion charter cu care se deplasase la Chișinău. Avionul a fost reținut și verificat de autoritățile moldovene. De atunci, el a decis să se deplaseze doar cu avioane de linie. "Am pornit de la faptul că voi zbura pe același traseu, ocolind Ucraina, prin Belarus, Polonia, Slovacia, Ungaria și România", a indicat Rogozin, care susține că în trecut nu s-au mai întâmplat astfel de situații. "De aceea cred că a fost o provocare periculoasă și, din punct de vedere moral, murdară", a mai declarat vicepremierul rus, care consideră că în spatele incidentului s-ar afla liderul Partidului Democrat din Republica Moldova, Vlad Plahotniuc.

Plahotniuc este de vină!

"Noi, desigur, nu dorim să dezvăluim vreun secret sau rezultatele anchetei noastre. Aceasta este în curs de desfășurare. Dar pot spune de pe acum că avem informații că în spatele acestei provocări se află dl. Plahotniuc. El a pus totul la cale. Scopul lui a fost să ne facă să ne ciocnim cu România, de aceea a și făcut asta, așa cum fac de obicei afaceriștii, cu mâini străine", consideră vicepremierul rus.

Potrivit acestuia, Plahotniuc i-ar fi ordonat premierului moldovean Pavel Filip să telefoneze la București. "Un astfel de apel telefonic a fost făcut și, la un nivel foarte înalt, a fost luată decizia de a fi interzisă tranzitarea spațiului aerian al României de către aeronava rusească", a spus Rogozin, subliniind că, "în prezent, se clarifică cine a luat decizia finală". "Ei au așteptat ca avionul să decoleze și, când se afla deja în zbor, după ce trecuse de spațiul aerian polonez, slovac, doar atunci au emis interdicția", a declarat Rogozin la NTV.

Se pregăteşte o listă cu „tovarăşi” care vor răspunde pentru incident

Referitor la represalii, vicepremierul rus a indicat că în prezent sunt identificate și alte persoane care de-a lungul lanțului ierarhic au luat această decizie. "Atunci când această analiză va fi finalizată, vom pregăti conducerii politice a Rusiei sugestii cu privire la măsurile care trebuie luate împotriva acestor tovarăși", a afirmat oficialul rus, insistând că aceste măsuri trebuie să fie foarte bine gândite și punctuale.

Numeroase mass-media de la Chișinău, citând portalul Deschide.md, au indicat la 20 iulie că ministrul de externe moldovean, Andrei Galbur, i-a înmânat ambasadorului Rusiei în Republica Moldova, Farit Muhametșin, o scrisoare prin care se anunță refuzul Chișinăului ca delegația rusă, condusă de vicepremierul Dmitri Rogozin, să traverse spațiul aerian al Republicii Moldova cu avioane militare care urmau să aterizeze atât în capitală, cât și la Tiraspol. Ministerul de Externe al Republicii Moldova sugera delegației ruse în frunte cu vicepremierul Dmitri Rogozin să-și anuleze vizita în Republica Moldova pentru a participa la aniversarea a 25 de ani de la desfășurarea operațiunii de menținere a păcii pe Nistru, a relatat Deschide.md. Vicepremierul rus Dmitri Rogozin se află din mai 2014 pe lista cu oficiali ruși care au interdicție de călătorie în Uniunea Europeană, ca urmare a anexării Crimeii de către Rusia.



12