Rolul fibrelor alimentare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Rolul fibrelor alimentare

Sănătate 12 Februarie 2010 / 00:00 571 accesări

Master european în Educaţie pentru Sănătate şi Programe de Sănătate, totodată şi şeful Biroului de Programe de Sănătate şi Educaţie pentru Sănătate din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, dr. Loti Popescu, explică azi, pe scurt, câte ceva despre fibrele alimentare. Fibrele alimentare sunt glucide naturale, formate prin condensarea mai multor zaharuri simple şi se găsesc în majoritatea vegetalelor, al căror “schelet” îl constituie. Ele pot fi: solubile (pectine, răşini, alginaţi, tarâţe de ovăz) şi insolubile (celuloză, hemiceluloză, lignină). Avantajele introducerii fibrelor alimentare în alimentaţia noastră zilnică sunt numeroase. În primul rând, ele au un conţinut caloric mai mic la o greutate egală, necesită un oarecare efort de masticaţie, mâncăm mai lent şi alimentele rămân mai mult timp în gură, diminuează senzaţia de foame, au un efect de saturare (satietogen), ajută la asimilarea lentă a glucidelor (stabilizează nivelul glucozei în sânge) şi lipidelor, previn constipaţia, previn cancerul de colon, boala hemoroidală. Alimente bogate în fibre alimentare sunt fasolea obişnuită, soia, mazărea, năutul, smochinele, prunele uscate, migdalele, făina integrală, pâinea integrală, zmeura, coacăzele, spanacul, fructele şi legumele, orezul integral ş.a.

Taguri articol


12