Român decapitat în Afganistan

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Român decapitat în Afganistan

Eveniment 02 Aprilie 2011 / 00:00 953 accesări

Un român, angajat civil care lucra sub un contract privat pentru misiunea ONU din Afganistan, a fost decapitat într-un sângeros atac, vineri, la Mazar-i-Sharif, au declarat surse apropiate anchetei. Funcţionari internaţionali din România, Norvegia şi Suedia, precum şi paznici nepalezi se află printre persoanele care şi-au pierdut viaţa în urma atacului lansat asupra unui birou al ONU din Mazar-I-Sharif, în nordul Afganistanului, au anunţat surse ale poliţiei locale. O manifestaţie de protest faţă de incendierea Coranului produsă recent în SUA a degenerat în violenţe soldate cu moartea a cel puţin 11 persoane: cetăţeni din România, Norvegia şi Suedia, cinci paznici din Nepal şi trei demonstranţi. Încă 12 funcţionari ai ONU, între care un cetăţean rus, au fost răniţi, a indicat un purtător de cuvânt al poliţiei locale, adăugând că starea a doi dintre aceştia este foarte gravă.

Deocamdată, din surse neconfirmate oficial, se ştie că un singur cetăţean român a fost ucis în atacul asupra biroului ONU. ”MAE este în legătură cu autorităţile locale. Până în acest moment nu se cunoaşte naţionalitatea victimelor”, a declarat Doris Mircea, directorul Direcţiei de Comunicare şi Diplomaţie Publică din Ministerul român de Externe. Protestatari înarmaţi au atacat dispozitivul de pază şi au pătruns în interiorul clădirii organizaţiei internaţionale, după ce s-a aflat că un pastor din Florida a dat foc unui exemplar din Coran. Un purtător de cuvânt al administraţiei provinciei Balkh a explicat că, iniţial, protestatarii au fost paşnici şi nu se cunoaşte motivul pentru care aceştia au devenit brusc violenţi. Un purtător de cuvânt al ONU la New York a confirmat atacul, indicând că există un număr nedeterminat de morţi şi răniţi în rândul angajaţilor străini. Cel puţin o mie de persoane au ieşit în stradă, după marea rugăciune musulmană de vineri, la Mazar-I-Sharif, un oraş în general liniştit. Anterior, se afirmase că manifestanţii au deschis focul. O oficialitate locală a indicat, sub protecţia anonimatului, că un mic grup de oameni a atacat cu pietre, încercând să pătrundă cu forţa în biroul ONU şi în cele din urmă a reuşit. Şeful misiunii internaţionale în regiune a fost rănit dar a scăpat cu viaţă, potrivit aceleiaşi surse. Reprezentantul ONU în Afganistan, Staffan De Mistura, se află deja în drum spre Mazar-I-Sharif. O manifestaţie de protest de mici proporţii a avut loc şi la Herat, un oraş situat la aproximativ 200 de kilometri vest de Kabul, dar nu s-au înregistrat violenţe.

Forţele aeriene române au preluat oficial, vineri, de la forţele aeriene ungare, comanda aeroportului internaţional din Kabul (KAIA), pentru un an. În această perioadă, militarii vor ocupa funcţii-cheie în structurile administrative şi de comandă ale aeroportului: controlul traficului aerian, conducerea operaţiilor aeriene, asigurarea securităţii zborului, asigurarea suportului logistic şi comunicaţiilor. România a mai deţinut comanda aeroportului din Kabul, în urmă cu cinci ani, iar aviatorii militari români s-au bucurat de aprecieri privind profesionalismul şi seriozitatea. La finalul ceremoniei de la Kabul, generalul maior Wundrak a declarat că ”echipa românească este entuziastă şi profesionistă, fiind unul dintre cele mai bine pregătite detaşamente naţionale care îşi asumă coordonarea KAIA de la debutul operaţiunii ISAF. Vă mulţumesc pentru tot ceea ce faceţi aici pentru poporul şi naţiunea afgană”. România are în prezent 1.851 de militari în Afganistan.



12